твоята гледна точка
Проф. Платиканов: Без донорство няма трансплантации
Автор Vnews, добавено на 22.05.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

 От началото на година във Варна е имало 4 донорски систуации, но нито една от тях не е била реализирана. В три от случаите е имало медицински контра индикации, а в четвъртия случай семейството не е дало съгласие. Това разкри в интервю за Дарик проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение във варненската университетска болница „Св. Марина” и национален консултант по трансплантология.

По информация на проф. Платиканов около 2500 души у нас са заявили изрично нежелание да бъдат донор след смъртта си. По закон всички останали сме потенциални донори. Тежките психиатрични заболявания обаче са едни от контра индикациите за трансплантиране на органи, обясни професорът.

„Без донорство няма как да се случи онази специфична лечебна дейност, наречена  трансплантация, която е високо технологична, високо медицински специфична и изисква много неща. Нужни са обаче  не само технологии, а и тъкани и органи, които трябва да дойдат чрез дарение”, отбеляза специалистът. Според него, е нормално някои медицински термини, свързани с трансплантирането, да вдъхват страх в здравите хора.

Всеки орган има капацитет, който е различен при хората на 20, 50 или 80 години. По същество обаче е възможно орган от възрастен човек да бъде трансплантиран на по-млад пациент. Органи от възрастен обаче не се трансплантират на дете, заради чисто физическите размери.

Сърце или бъбрек на 90-годишен вероятно е на границата на своята функция. Ако бъде присаден на 30-годишен, означава, че органът би работил с доста нисък капацитет, изтъкна проф. Платиканов.

 

Специалистът е на мнение, че обществото ни много сериозна трябва да се замисли за ситуацията „Не ресусцитирайте” ( DNR – Do Not Resuscitate). Такъв DNR протокол има в около 20 държави в Европейския съюз.

„Ако човек тръгне да си загива, последните минути и часове там не се прави нищо от мерките, които ние правим тук, уж че го спасяваме. Ние не го спасяваме. Не правим и нещо за успокояване на близките. Природата е такава, че е взела своето решение, и изпълнява с приключване. Смъртта си е смърт, така или иначе, независимо какво мислим или правим”, сподели началникът на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в болница „Св. Марина”.

Не сме много далече от присаждане на 3D принтирани органи. Вероятно и това ще стана, но трябвам много строго и точно да бъде регулирано, е мнението на медика.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.

По думите ѝ това има и […]

 

Може да достигнем най-ниските температури за декември в следващите 2 дни. Сутрешните температури ще се понижат на места до минус 12-минус […]

 

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето […]

 
 

към началото