твоята гледна точка
„Умни електромери“ ще се грижат за сметките за електроенергия
Автор Vnews, добавено на 10.05.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Инсталирането на т.нар. умен електромер ще даде възможност да се следи потреблението на ток на всеки 15 минути. С показанията от него могат да се обжалват сметки за електроенергия, с които потребителят не е съгласен.

Парламентът при окончателни промени в Закона за енергетиката, с които потребителите на електроенергия ще могат да проверяват потреблението си на ток онлайн чрез монтиране на „умен“ електромер. С промените се предоставя възможност за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време, което би спомогнало за по-добър енергиен мениджмънт от страна на крайните клиенти и търговците на електроенергия.

Оказва се обаче, че на този етап не всеки може да поиска от енергодружеството да му инсталира подобен уред, ако електрическата мрежа е остаряла.

Ползата би била за постигане на по-ниски разходи за балансиране. С тази промяна се прави опит за интегриране на пазара на клиентите с такива средства за търговско измерване. Разходите по монтирането на системата ще са за сметка на крайния клиент, а самото средство за търговско мерене остава собственост на съответния оператор.

„Тези уреди могат да бъдат доброволно поискани от потребителите и трябва да бъдат монтирани до 30-тия ден след тяхното поискване. Така крайният клиент ще може да контролира своето потребление онлайн и съответно – да контролира своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил“, обясни председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

„Сега всеки един потребител е на график. Този график се определя от енергодружеството и потребителят не може да го следи и не може да го променя, само дружеството има достъп до него. Той дава на съответния търговец, който му доставя електрическа енергия, именно графика, които самото енергоразпределително дружество предоставя. Електрическата енергия в отделните часове на деня е с различна цена, т.е. не може да постигне енергийна ефективност. Особено ако е малко или средно производство това е много важно за него, защото по този начин той ще може да контролира своето потребление и да определя своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил“, разясни още Николов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Жълт код за снеговалеж е в сила за цялата страна за 26 януари. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Жълтият код означава, че времето […]

 

Към месеците април-май се очаква на пазара да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19 и тогава да започне масовото имунизиране на […]

 

Учениците от 7, 8 и 12 клас тръгват постоянно на училище от началото на втория срок.

„От 4 февруари започват присъствено обучение […]

 
 

към началото