твоята гледна точка
Още 44 години лазим към Европа
Автор: Труд, добавено на 07.05.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Чак след 44 години може да достигнем стандарта на живот на европейците, ако се запази настоящият темп на растеж на икономиката ни, показва доклад на Института за икономически изследвания към БАН. Според икономистите темпът на растеж на БВП е намалял от 3,6% през 2017 г. на 3,1% през 2018 г. Въпреки забавянето, растежът остава над средния за държавите от ЕС, но е сред най-ниските за новите страни-членки. Независимо от положителните икономически перспективи, запазването на настоящите темпове на икономически растеж означава, че сближаването със средния доход на глава от населението в ЕС остава далеч в бъдещето, уточняват от БАН.

“Тези темпове, които постигаме от около 3%, са крайно недостатъчни. Догонването на европейците излиза извън всякакво обозримо бъдеще”, каза доц. д-р Виктор Йоцов, ръководител на екипа, който изготви годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН. Той прогнозира, че ще има леко забавяне на икономическия растеж през 2019 г., а евентуално той може да се възстанови през следващата година. “През миналата година темповете бяха 3,1%, а тази година очакваме да бъдат в порядъка на 2,6-2,7%. Очакваме леко ускоряване на темповете на растеж до 3,9-4% през 2021 г. До голяма степен това ще бъде в резултат на усвояването на европейските средства, тъй като програмният период свършва през 2020 г.”, отбеляза икономистът.

Важното за българската икономика е да постигне дългосрочен и траен икономически ръст от минимум 5% годишно, смятат икономистите от БАН. Само това би осигурило по-осезаем растеж на доходите и благосъстоянието. Икономистите допълниха, че през 2018 г. най-висок принос за ръста на икономиката е имал секторът на недвижимите имоти. “В същото време е разочароващо, че структуроопределящ сектор като промишлеността намалява за втора поредна година приноса си в общия растеж”, каза още Йоцов.

В доклада си БАН препоръчва на правителството да просмисли данъчната система. Пропорционалното облагане на доходите, не само че не съдейства за намаляване на неравенството в пазарните доходи, а дори спомага за неговото задълбочаване. Това се дължи както на липсата на преразпределителен ефект от пропорционалния подоходен данък, така и на ниското равнище на разходите за социална закрила, посочват икономистите. “Нашата препоръка е, че в никакъв случай не трябва да се повишават ставките преди да са изчерпани възможностите за повишаване събираемостта на данъците”, каза ръководителят на екипа по изготвяне на доклада.

През 2018 г. бюджетът на страната е приключил с излишък за трета поредна година, като и през трите години е бил планиран дефицит. Необходимо е да се преосмисли политиката на балансиран бюджет на всяка цена, категорични са икономистите от БАН. Много от страните-членки на ЕС са склонни да пренебрегнат бюджетния излишък, за сметка на това да се развиват по-бързо икономиките им.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

„Луфтханза“ (Lufthansa) планира от идния месец да предлага още полети, съобщи пред неделния брой на в. „Билд“ говорител на авиокомпанията.

Предвижда се […]

 
Властта

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в навечерието на празника Рамазан Байрам.

„Позволете ми още веднъж да […]

 
Здраве и красота

Идеята за имунните паспорти, които някои държави възнамеряват да въведат, не е добра, смятат учени от Амстердамския университет. Те се съмняват, […]

 
Жълто

Тази година абитуриентите изтеглиха късата клечка и може да се разминат с баловете. Но пък изпращанията вървят вече с пълна сила. […]

 
 

към началото