твоята гледна точка
БНБ може да затегне още кредитирането
Автор Vnews, добавено на 05.05.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Високата кредитна активност в края на 2018 г. крие рискове, които могат да се проявят при забавяне на икономиката или нарастване на лихвените проценти, предупреждава БНБ. Именно затова централната банка обяви, че е възможно да вдигне допълнително антицикличния кредитен буфер. Това решение ще се вземе през юни, уточняват експертите на Димитър Радев.

През септември миналата година БНБ увеличи буфера от 0 на 0,5%, считано от 1 октомври 2019 г. С това се цели благоприятните икономически условия да бъдат използвани за съхраняване и допълнително засилване на банковата система и да се увеличи устойчивостта към бъдещ кредитен риск.

Последните данни на БНБ, които са за първото тримесечие на тази година, показват, че заемите са се увеличили с 856 млн. лв. Общият им размер е достигнал 61,8 млрд. лв. Най-много нови кредити е взел бизнесът – 505 млн. лв., следват домакинствата с 346 млн. лв., а сектор “Държавно управление” е с нови 30 млн. лв.

Ръстът на отпуснати заеми не влияе отрицателно на качеството им, показват данните на БНБ.

Брутните необслужвани кредити през последните месеци на миналата година са намалели с 601 млн. лв. до общо 6,8 млрд. лв. В резултат на това делът им в общите заеми се е понижил до 7,6% при 8,5 на сто към септември 2018 г. През тази година ситуацията с необслужваните заеми продължавава да се подобрява. В края на март те са паднали до 6,711 млрд. лв., а делът им се свива до 7,4%.

Към края на миналата година степента на покритие на брутните необслужвани кредити с присъщата обезценка е 51,4%, посочват от БНБ.

В доклада се обяснява, че засиленото търсене на кредити, главно от домакинствата, се дължи на запазващите се ниски лихви и повишението на доходите. Но рискове за икономиката ни създавали протекционистични търговски политики, политическата несигурност в ЕС, както и неяснотата около икономическите ефекти от излизането на Великобритания от съюза. Ако тези рискове се сбъднат, това може да окаже влияние на България заради силната търговска и финансова връзка с еврозоната и да повлияе на износа, както и на операциите на представените у нас международни банкови групи.

От БНБ посоват, че банковата ни система е стабилна, но това може да се промени заради продължителното нарастване на активите с по-висока степен на риск и по-слаба ликвидност.

Високият дял на лоши кредити на някои кредитни институции и засиленото кредитиране крият риск за доходността им.

БНБ отбелязва, че ликвидността на банковия сектор остава стабилна, като коефициентът на ликвидно покритие е нараснал до 29,6 млрд. лв., което е близо три пъти повече от минимално изисквания. Но предупреждава да се поддържа по-голям буфер заради динамиката на депозитите и ниските лихви.

През първото тримесечие на годината влоговете са нараснали с 1,8 млрд. лв. и са стигнали общо 91,5 млрд. лв. Основен дял от ръста се пада на домакинствата, които са спестили 899 млн. лв.

Печалбата на банките в края на миналата година е 1,678 млрд. лв. – с 504 млн. лв. повече спрямо 2017 г. 2019 г. стартира още по-добре – за първите три месеца печалбата на банките е 309 млн. лв. при 267 млн. лв. година по-рано.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.

По думите ѝ това има и […]

 

Може да достигнем най-ниските температури за декември в следващите 2 дни. Сутрешните температури ще се понижат на места до минус 12-минус […]

 

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето […]

 
 

към началото