твоята гледна точка
„Алфа Рисърч“: Паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ
Автор Vnews, добавено на 03.05.2019 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Спад в очакваната избирателна активност и паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите, показват данни от национално представително проучване на „Алфа Рисърч„, проведено по домовете в периода 20-30 април сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна.

Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации, показва изследването.

Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП, коментират от „Алфа рисърч“.

В резултат на официалния старт на предизборната кампания за Европейски парламент се запазват паритетните позиции между двете партии, с минимален аванс от 0.5 на сто в полза на БСП.

Една от тенденциите, очертани от изследването, е спад в очакваната избирателна активност. Сигурните, че ще гласуват на 26 май, намаляват от 35 процента в края на март до 32.9 на сто в края на април. Това означава около 2.1 млн. избиратели, готови да отидат до урните. Както и преди месец, с по-висока мобилизация се открояват симпатизантите на БСП.
Социолозите регистрират и паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите. Имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от ГЕРБ, коментират от „Алфа рисърч“. Резултатите от проучването обаче не позволяват да се каже, че това води до ясна тенденция за доминация на БСП.

Предимството, с което социалистите влизат в кампанията, е символично. 32.7 на сто от решилите да гласуват биха дали гласа си за БСП, срещу 32.2 процента за ГЕРБ.

В полза на БСП работят имиджовите щети за управляващите в резултат от имотните скандали, по-високата мобилизация на традиционно подкрепящите я възрастни избиратели в малките населени места, ръстът на недоверие към ключови фигури от ГЕРБ.

Потенциалът за ГЕРБ, обратното, е в по-широката му електорална периферия в големите градски центрове, вътрешните противоречия в левицата, слабата все още мобилизация на конкурентните дясно-центристки формации, посочват социолозите.

Друга тенденция е запазваща се подкрепа за ДПС, с лек отлив след обявяването на листата. ДПС влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3 на сто сред решилите да гласуват. Доколкото в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните членки на ЕС, Движението няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция. Възможно е обаче да мобилизира в последните дни избиратели в страната и сред българските турци, живеещи в други страни-членки на ЕС, ако това се случи, то ще увеличи тежестта си в крайния резултат и ще запази третата си позиция, отбелязват социолозите.

Те констатират и продължаваща концентрация на националистически вот около ВМРО. Партията подобрява позицията си от март и стартира кампанията с подкрепата на 6 на сто от решилите да гласуват.

Поотделното явяване на трите партии от Обединени патриоти намалява влиянието им, но шансът някоя от формациите да привлече симпатизантите от този сектор, би могъл да й гарантира мандат в Европарламента. За момента като такъв център се очертава водената от Ангел Джамбазки листа на ВМРО. Това отслабва позициите на другите партии: листата на НФСБ „Патриоти за Валери Симеонов“ стартира кампанията с 1.7 на сто, а на Атака – с 1.2 процента от решилите да гласуват.

Вотът и за трите националистически формации обаче е силно реактивен към конюнктурни събития и едно радикализиране на ситуацията е способно за кратко време да предизвика значими амплитуди в него, посочват от „Алфа рисърч“.

Те отбелязват и мобилизационни предизвикателства пред Демократична България.

Обединението между „ДА, България“, ДСБ и „Зелено движение“ стартира кампанията с 4.5 на сто подкрепа сред решилите да гласуват и съществен дял дясно-центристки избиратели, които все още не са взели решение как ще постъпят в изборния ден. Шансовете на извънпарламентарната коалиция за представителство в Европарламента са пряко зависими от способността й да привлече колебаещите се десни избиратели в хода на кампанията, както и да разшири влиянието си в повече региони и населени места.

Друга тенденция е фрагментация на алтернативния вот. Настоящото проучване на „Алфа Рисърч“ бе проведено с аналог на реалната интегрална бюлетина, включващата всички листи и независими кандидати за членове на Европейския парламент, уточняват социолозите. Резултатите показват, че при реалното включване на повече формации, а не само на основните, между 13 и 17 процента от гласовете могат да бъдат разпръснати между листи и независими кандидати, извън посочените по-горе. С по-различима подкрепа сред тях се открояват Воля (1.7 на сто) и „Коалиция за България“ (1.2 процента).

Трудно е да се определи дали проектовотът за коалицията около АБВ се дължи на самата партия, или и на името, с което БСП се явяваше в поредица предишни избори. Ако има такова влияние, то до изборите БСП може да си върне частично този вот, коментират социолозите. Сумарната подкрепа за независимите кандидати е в рамките на 3.5 на сто, като към момента нито един от тях не се откроява като мобилизиращ достатъчен вот, който да му осигури представителство в Европейския парламент потенциал.

2.2 на сто биха отбелязали позицията „Не подкрепям никого“, въведена с обявяването на гласуването за задължително.

След придобилите силен отзвук имотни скандали, основните интриги в оставащите до вота седмица са – първо, ще успеят ли водещите партии на политическата сцена да спрат отлива на симпатизанти от тях и да ги убедят в предимствата на своите кандидати за Европейския парламент, което ще определи изхода от надпреварата ГЕРБ – БСП и второ, ще успее ли някоя от по-малките формации да се заяви като политическа алтернатива, което ще покаже ресурсът за промени във вътрешен план, коментират от „Алфа рисърч“.

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 30 април 2019г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. „Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната […]

 

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 
 

към началото