твоята гледна точка
10 източника на полезни въглехидрати
Автор Vnews, добавено на 02.05.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Не всички въглехидрати са наши врагове. Природните източници на полезни въглехидрати като плодовете и зеленчуците носят важни ползи за организма. Те са богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, които подобряват здравословното ни състояние. Те са необходими на тялото, за да изпълнява всички свои функции.

Важно е да се съобразява количеството и видът на приеманите въглехидрати, за да се поддържат оптимални нива на кръвна захар, нормален хормонален статус, здрава храносмилателна система, мозъчна и нервна функция.

Времето, в което консумираме въглехидратите, също е от значение. Сутрин и на обяд сме по-активни, отколкото следобед и вечер. Това означава, че ако ядем въглехидрати в по-късните часове на деня, тялото ни ще изпитва трудности в обработката им. По този начин нивата на глюкозата в кръвта се увеличават, а заедно с тях и рискът от диабет.

Наличието на нишесте в някои плодове и зеленчуци също ги прави по-непрепоръчителни, ако имате трудности в контрола на кръвната захар. Те повишават стойностите ѝ допълнително.

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци за контрола на кръвната захар? Вижте в следващите редове.

Зеленчуци, бедни на нишесте

Сред тях са карфиол, броколи, зеле, спанак, тиквички, аспержи. Съдържат въглехидрати, но фибрите в състава им взимат превес, което е добра новина. Те имат свойството да понижават не само кръвната захар, но и холестерола. В допълнение тези зеленчуци изобилстват от антиоксиданти, които потискат възпалението в тялото. Ако се чувствате подути и имате газове, причината може да е в консумацията на зеленчуци, съдържащи нишесте.

Тиква и сладки картофи

Тиквата и сладките картофи съдържат много сходни вещества. Те са препълнени с бета-каротин и калий, както и множество фибри. Въпреки сладкия си вкус, те не повишават рязко кръвната захар. Бедни са на калории и са особено полезни в спазването на диети за отслабване. Много по-полезни са от обикновените картофи, които съдържат нишесте и които имат висок гликемичен индекс.

Елда

Елдата съдържа бавно разграждащи се въглехидрати, което поддържа нивата на кръвната захар в норма и дава енергия задълго. Наличието на фибри и протеини в елдата помага в контрола на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола, като намалява риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и храносмилателни проблеми.
Овес

Овесът е много богат на фибри и бета-глюкани. Те доказано намаляват лошия холестерол и подобряват имунната функция. Овесът подкрепя здравето на чревните бактерии, тъй като е пребиотик. Закусвайте овесени трици, гарнирани с плодове и ядки, за да елиминирате брашната и тестата. Тази замяна е огромна крачка към здравословния начин на живот без бързо разграждащи се вредни въглехидрати.

Фасул, грах, леща

Бобовите растения са препълнени с полезните магнезий, фолиева киселина, витамини от група В. Протеините и фибрите в тях удължават усещането за ситост, поддържат енергията и стабилизират кръвната захар. Консумацията на фасул, грах и леща намалява риска от рак на дебелото черво, подобрява здравето на храносмилателната система, регулира перисталтиката на червата и балансира кръвното налягане.

Червено цвекло

Естествените нитрати в цвеклото понижават кръвното налягане и подобряват спортните резултати. Цвеклото има свойството да подобрява и когнитивната функция. Помага и в обмяната на веществата, като предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб. Богато е на фибри, които поддържат чревната флора и подпомагат храносмилането.

Горски плодове

Богати на витамини, минерали, полифеноли и антиоксиданти, горските плодове са най-добрият избор при проблеми с кръвната захар. Те са бедни на калории и богати на важни въглехидрати

Ябълки

Ябълките са един от най-полезните плодове във всички аспекти на здравето. Те предпазват от диабет, болестта на Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания и проблеми с паметта благодарение на витамините, минералите, пектина и влакнините в състава си. Те съдържат още кверцетин, антиоксидант, който помага за модулиране на имунния отговор към различни алергични реакции.
Киноа

В киноата се съдържат големи количества протеини и фибри, което е най-добрата комбинация, когато избирате полезни въглехидратни храни. Киноата съдържа още антиоксиданти, фолиева киселина, магнезий, фосфор, желязо, кверцетин.

Портокали

Богати на витамин С, фибри, калий, бананите помагат да поддържате здраво сърце, кръвоносни съдове и добри храносмилателни процеси в организма си.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Първа копка на изграждането на рибарско пристанище в местността Карантината в район Аспарухово бе направена днес в присъствието на кмета на Варна Иван Портних и Деница Николова, зам.-министър на МРРБ. На […]

 

Жените се оплакват от по-ниски заплати, сексуален тормоз и подигравки от мъжете на работното място. Това показват данните от Националния доклад […]

 

Експерт по киберсигурност прогнозира, че случаите на откраднати лични и банкови данни чрез кафемашини и smart телевизори в домовете ни ще […]

 
 

към началото