твоята гледна точка
„Златна муза“ за цялостно творчество за проф. Петър Ангелов
Автор: снимка: Цветомир Петров , Пресфото БТА, добавено на 02.05.2019 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Проф. Петър Ангелов – директор и художествен ръководител на Академичния танцов театър на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, бе отличен с наградата „Златна муза“ – за цялостно творчество от Асоциацията на хореографите в България. Проф. Ангелов получи отличието от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на целемония, която се проведе в София в Международния ден на танца.

По регламент, наградата за цялостно творчество се присъжда с единодушно решение на Асоциация на хореографите в България.

„След дългия стаж, блясъкът на благородния метал ми е познат, но тази награда е особено значима за мен! Тя се присъжда от хореографите на България, обединени в Асоциация. Давам си сметка, че това което съм
постигнал в живота си, се дължи не само на моя труд и умения, но и на съвместната ми работа с редица композитори, художници, драматурзи и на прекрасните артисти-танцьори, с които съм работил, а в последните години на моите студенти от Академичния танцов театър на Варненския свободен
университет. Още веднъж благодаря!“, каза проф. Ангелов при получаване на „Златната муза“.

Проф. Петър Ангелов е преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” от 1995 г. Той поставя основите на специалността „Хореография” и прави много за нейното развитие и утвърждаване. Проф. Ангелов работи всеотдайно и с любов за обучението на младите кадри в областта на хореографското изкуство. От 2008 г. е директор и художествен ръководител на Академичен танцов театър „Черноризец Храбър”. Днес Петър Ангелов е почетен професор и член на Настоятелството на Варненския
свободен университет.

Носител е на множество отличия и награди, сред които: орден „Кирил и Методий”, златен Орден на труда; големите награди на Международните фолклорни фестивал в Дижон – Франция, Закопане – Полша, Шарлероа – Белгия, Ефес – Турция, Сегет – Унгария и много награди от национални конкурси и фестивали. Удостоен е със званието „Заслужил артист”. Три пъти е носител на награда „Варна“ в областта на танцовото изкуство и за принос в развитието на културата на града. Отличен е с „Кристална лира“ и „Златно огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и много други.

Проф. Петър Ангелов е автор на над 80 танцови произведения за ансамблите „Варна”, „Пирин”, „Добруджа”, „Загоре”, „Родопа”, „Сливен”, „Тракия” и други, както на постановки за професионални и аматьорски ансамбли в САЩ, Канада, Белгия, Франция, Унгария, Русия, Германия, Швейцария.

Един от върховете в неговото творчество е постановката „Де гиди вино червено”. Това е първата в страната голяма сценична форма в народно – сценичното изкуство, т.е. – музикално – танцов драматичен спектакъл по подобие на големия балетен спектакъл. Постановката е удостоена с националната награда на Съюза на българските музикално – танцови дейци и Министерството на културата „Кристална лира”, за върхови постижения в танцовото изкуство. Днес спектакълът „Де гиди, вино червено” е включен в учебниците и програмите за обучение в специалност „Хореография” във висшите училища в България.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната […]

 

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 
 

към началото