твоята гледна точка
Липсата на кадри и корупцията са основните проблеми за германския бизнес в България
Автор Vnews, добавено на 19.04.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Незадоволителното ниво на борбата с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки и липсата на квалифицирана работна ръка са основните проблеми през германския бизнес в България. Днес бяха съобщени данните от поредното проучване, в което са се включили 85 фирми, членуващи в Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Подобна анкета се провежда от 2005 г.

Според данните малко над 60% от анкетираните смятат, че са необходими повече усилия в борбата с корупцията и престъпността, почти толкова да тези, които казват, че изпитват трудности при осигуряването на квалифицирани работници. Малко повече от половината запитани са недоволни от непрозрачността при обществените поръчки.

Проучването е проведено едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа и относно състоянието на инфраструктурата страната ни се нарежда на девето място.

51% от участвалите в анкетата оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна. На въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“ 88% от анкетираните фирми отговарят положително, с което се запазва удовлетвореността от миналата година.

Рязко спадат обаче очакванията за състоянието на българската икономика през настоящата година в сравнение с предходната. Само 25% от запитаните вярват, че ще има подобрение. За сравнение през 2018 г. процентът на оптимистично настроените е бил 44.

Намалява удовлетвореността по отношение цената на работната ръка, като 39% от компaниите са доволни или много доволни. За сравнение през изминалата година доволните са били точно половината от запитаните.

Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. През миналата година износът на България към Германия е на стойност 4.29 млрд. евро или има ръст от 12.3% спрямо 2017 г. Германският внос в България през 2018 г. се равнява на 3,87 млрд. евро. или с 7,8% повече от предходната година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Ново захлаждане от север, ще се почувства главно в Централна и Източна България в сряда. Циклонална дейност на североизток от България и център на високо налягане над Централна Европа са предпоставка […]

 

Опит за помирение на социалистите във Варна направи зам.-шефът на партията Кирил Добрев. Той се срещна с членовете на Градския съвет […]

 

Времето ще бъде слънчево, около и след обяд – горещо. Над планините ще се развива купеста облачност, но валежи са малко […]

 
 

към началото