твоята гледна точка
„24 часа“: Продължава отстрелът на главни прокурори
Автор Vnews, добавено на 05.04.2019 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

9 месеца преди да изтече мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров, отстрелът на евентуалните кандидати за негов наследник започна с пълна сила.

На 19 януари “24 часа” публикува материал, озаглавен “Започна отстрелът на главни прокурори” по повод грозна и недостойна атака на бившия главен прокурор Никола Филчев срещу неговия наследник Борис Велчев.

Два месеца по-късно, на 4 април, прогнозата на вестника се оказа вярна. И макар до същинския избор на обвинител №1 да има повече от 6 месеца, войната е в ход.

Неочаквано, но

първи от

предстоящото

състезание за

обвинител №1

може да отпадне

шефът на

КПКОНПИ

Пламен Георгиев. Допреди две седмици той бе смятан за приемника на Цацаров с най-големи шансове. От 25 март обаче името му е забъркано в поредния имотен скандал, който тресе държавата, и номинацията на Георгиев изглежда все по-малко вероятна.

Факсимиле от публикацията прогноза на “24 часа” от 19 януари т.г., когато Никола Филчев атакува грозно наследника си и настоящ шеф на Конституционния съд Борис Велчев. Това бе разчетено като начало на войната за наследник на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.

Във водовъртежа на “Апартаментгейт” попадна и заместникът на Цацаров и шеф на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов. Въпреки че името му засега не се спряга сред кандидатите за бъдещ главен прокурор, Сарафов бе конкурент на Цацаров преди 7 г. и нищо не му пречи да се пробва отново.

Мандатът на сегашния обвинител №1 изтича в началото на януари догодина. Дотогава Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да избере нов главен прокурор. Процедурата може да стартира най-рано на 10 юли, а най-късно през септември. Че

битката за главен

прокурор ще е

по-кървава

от всякога,

стана ясно още на 18 януари.

Тогава по грозен начин бившият главен прокурор Никола Филчев стреля, и то за първи път така непочтено, по своя наследник Борис Велчев, настоящ шеф на Конституционния съд. В интервю за ПИК Филчев обвини Велчев, че искал отново да оглави прокуратурата и в това си намерение срещал подкрепата на управляващите. Дори Велчев се опитвал да тълкува погрешно конституцията, която не му дава право на втори мандат. Откъде Филчев стигна до това заключение, не се разбра. Прогнозата на “24 часа” обаче, че отстрел ще има още преди номинациите, бе точна.

Изводът към 4 април е, че всеки, чието име се завърти в обращение като кандидат за главен прокурор,

или дори само

бъде заподозрян

в подобни

амбиции от

някого, ще бъде

гърмян в аванс

Досега Георгиев и заместникът на Цацаров, доскорошният шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев, се спрягаха като най-сигурните номинации. И двамата публично отричат, че имат намерение да се включат в битката.

Самият шеф на КПКОНПИ твърди, че очаквал атаките. Според него те идвали от олигарси, на които комисията запорирала имуществото и срещу които водела дела за конфискация.

Апартаментна сага за антикорупционния началник тръгна от сайта “Фрогнюз” на 25 март. Медия, която дава трибуна на бившия шеф на КТБ Цветан Василев, чието имущество за 2 млрд. лв. пък е запорирано от комисията, оглавявана от Георгиев.

Сайтът обяви, че шефът на КПКОНПИ не декларирал тераса от 186 квадрата. В изявление до медиите той обясни, че тя не била част от жилището му в кв. “Гео Милев”, купено през 2017 г., защото по закон била обща част. Георгиев дори публикува нотариалния си акт.

Според запознати неговата кандидатура за главен прокурор срещала одобрението на управляващите, но и на Борис Велчев, безспорен авторитет в магистратските среди. Всъщност звездата на шефа на КПКОНПИ изгря преди 10-ина години, когато прокуратурата се оглавяваше от Велчев. Георгиев бе наблюдаващ прокурор по знакови дела като това за “Софийски имоти”. След това бе поканен за зам.-министър на правосъдието от Маргарита Попова, която преди да стане вицепрезидент на Росен Плевнелиев, бе правосъден министър в кабинета “Борисов 1”.

Борислав Сарафов – директор на НСлС и зам. главен прокурор

Сарафов, който от 2 години оглавява НСлС, пък бе замесен в имотен скандал преди около седмица. Тогава сайтът “Биволъ” съобщи, че 21-годишният му син Боби станал собственик на два апартамента за общо 540 хил. лева през 2018 и 2019 г. Средствата обаче не били обявени в декларацията на баща му, а поради възрастта си младежът просто нямало откъде да има парите.

“Но понеже има и хора от съдебната система, но

те са много

чувствителни,

или да подадат

оставки, или

да излязат

в дълъг отпуск

И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието.

Не споменавам имена неслучайно, защото са много чувствителни.” Това обяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък в 8,30 ч.

Пет минути преди неговия призив от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров се е

самосезирал по

публикации в

медиите

за поредната серия “Апартаменгейт”.

Той наредил проверки на Пламен Георгиев, сина на шефа на националното следствие Борислав Сарафов и жената на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета, по повод сключени от тях имотни сделки. (За нея виж – по-долу.)

От прокуратурата съобщиха, че Пламен Георгиев няма да бъде проверяван от оглавяваната от него комисия, а от НАП – София. Данъчните ще изясняват дали шефът на КПКОНПИ и жена му Ирена, която е стоматолог, са платили данъците си по закона за задълженията на физически лица. Втората част на проверката ще включва съответстват ли обявените им доходи с реално получените между 2013 и 2018 г. Данъчните ще поискат и нотариалния акт на жилището, придобито от Георгиев и съпругата му през 2017 г., както и нотариалното дело по сделката.

От Първа инвестиционна банка, която е отпуснала кредита му, ще се иска информация за кредитирането на сделката.

Реакцията на Георгиев също бе светкавична. В 8,55 ч от пресслужбата на КПКОНПИ разпространиха негово изявление, с което той обяви, че излиза в отпуск, докато трае проверката.

“Заявявам, че винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти. Образуваната проверка е повод да се установи, че никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия”, казва Георгиев. Според него се води компроматна война от засегнатите от комисията.

Реакцията на президента Румен Радев също не закъсня. Във фейсбук страницата си

държавният

глава написа,

че сваля

доверието си

от шефа на

КПКОНПИ

и не го кани на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник, посветен на корупцията по високите етажи на властта.

Дори проверката да докаже, че Георгиев не е нарушил закона, той трудно ще се върне в играта за главен прокурор – апартаментната сага ще му бъде припомняна постоянно.

В отпуск излезе и Борислав Сарафов. Преди това заяви, че е готов да окаже пълно съдействие на проверяващите го от НАП и КПКОНПИ. “Категорично декларирам, че всичките ми действия са в рамките на закона и не противоречат на морала. Доходите и имуществото – моите и на членове на моето семейство, са декларирани по надлежния ред”, обяви Сарафов, потърсен от “24 часа”. Дори и да е имал намерение да се кандидатира за главен прокурор, и при него шансовете граничат с нула.

Единствен в призива на премиера да излезе в отпуск или да подаде оставка не се вслуша шефът на ВКС Лозан Панов. Впрочем той от всички, чиито имена бяха замесени в скандала, демонстрира, че няма намерение да се отдръпне встрани, докато приключи проверката. След призива на премиера Панов коментира, че няма имот, посочвайки, че апартаментът е на фирма на жена му. (Виж по-долу).

Лозан Панов и жена му живеят в апартамента от кумовете в кв. “Изгрев”, ползвали 2/3 от него. Той: Аз съм най-минатият!

Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд СНИМКА: Румяна Тонeва

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и жена му Елисавета живеят в апартамента на съпругата на ул. “Елемаг” в столичния кв. “Изгрев”. Това е злощастното жилище, което предизвика скандал около семейството на висшия съдия, закупено на занижени цени от “Артекс Инженеринг”. Собствениците на фирмата Весела и Пламен Мирянови по-късно кумуват на сватбата на Панови.

Както стана ясно, на 10 април 2013 г. “Артекс” продава на фирма на Елисавета – “Ганева 2000” ЕООД, апартамент 172 кв. м и два гаража за 81 хил. евро, или по 225 евро на квадрат.

На ул. “Елемаг” Панови са се преместили през 2018 г.

Ползвали 2/3 от

жилището, другата част

не била ремонтирана

Преди това са живели в апартамент на Панов на бул. “Витоша”.

Жилището в “Изгрев” е всъщност причината в четвъртък главният прокурор да разпореди проверка. Сотир Цацаров е изпратил медийни публикации за имота на Панова на Инспектората към Висшия съдебен съвет, който да извърши проверка на председателя на ВКС за конфликт на интереси. Миналата седмица съпругата на Панов обяви, че имота придобила преди сватбата си с шефа на ВКС. Освен това той не познавал кумовете Мирянови. Срещнал се с тях 2 седмици преди брачната церемония през февруари 2015 г.

Една от линиите в ревизията на Панов ще е дали е решавал дела на “Артекс”. Преди да стане шеф на ВКС, той правораздаваше във Върховния административен съд. От 2007 до 2012 г. е председател на Административен съд – София-град.

Главният

прокурор е

възложил

и на НАП

да извърши данъчна проверка за обстоятелствата около имотната сделка на Панова.

“В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произходът на средствата за закупуване на имота, начинът на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка”, възлагат от прокуратурата.

“Излиза, че съм най-минатият човек – не съм собственик на имот, а трябва да се откажа да работя, да подавам оставка или да изляза в отпуск”, заяви вчера председателят на ВКС в първия си коментар след скандала около апартамента на жена му.

В тази сграда в столичния кв. Изгрев живеят Панов и жена му Елисавета. СНИМКА: Николай Литов

На въпрос дали е знаел за сделката на Елисавета с “Артекс”, когато се е женил, тъй като тя е сключена преди брака му, той отговори:

“Разбира се,

че знаех, как

няма да

знам”

Попитан защо със съпругата му плащат наем на фирмата ѝ, която е собственик на имота, Панов каза: “По закон, когато собственик е юридическо лице, естествено, че му се дължи наем от онзи, който е наел”.

Панов коментира и възложената от прокуратурата проверка срещу него и жена му. “Това е поредната проверка на НАП срещу мен и семейството ми. Тази сделка с апартамента също беше обект на разширена данъчна ревизия от НАП, която още не е приключила. Приключиха само проверките срещу мен като физическо лице”, обясни съдия №1.

И добави, че всеки има право да избира кумовете си, визирайки семейство Мирянови.

“Това е лично решение!”, отсече Панов на излизане от Висшия съдебен съвет в четвъртък.

На 3 април Елисавета Панова бе поканила на пресконференция харесвани от нея журналисти, но по-късно отмени събитието, за което бе наела зала в конферентен център в София.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Чистката в БСП започва от конгреса, съобщава “24 часа”. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет в събота, на което трябваше да се одобри съставът на ръководството на най-висшия червен […]

 

86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 915 PCR теста. […]

 

Да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 2015 година, е една от идеите, които се обсъждат в момента за повишаване на […]

 
 

към началото