твоята гледна точка
Емил Радев: Гражданите на ЕС с еднакви лични карти
Автор Vnews, добавено на 05.04.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Гражданите на Евросъюза да имат еднакви лични карти, обсъждат в Европарламента. Целта е документите ни да са по-защитени, съобщи евродепутатът  Емил Радев. „Чрез въвеждането на общ формат и правила за валидност, допълнителни мерки за сигурност и пръстови отпечатъци, фалшифицирането на европейските лични карти ще бъде много по-трудно. Новите правила, приети от Европейския съюз, ще улеснят гражданите, тъй като личните карти ще могат да се използват за преминаване на електронните изходи по летищата“, заяви Радев по време на дебатите в пленарната зала на ЕП относно сигурността на личните карти в ЕС.

По данни на Европейската комисия, в момента в Евросъюза има над 86 различни вида лични карти и 181 различни документи, удостоверяващи правото на престой. В същото време над 17 милиона европейски граждани живеят в държава-член, различна от родината им.

„В контекста на миграционната криза и терористичните заплахи случаите на намиране на фалшиви и фалшифицирани европейски документи за самоличност се увеличиха, затова постигнатото споразумение е изключително важно“, коментира българският евродепутат.

Съгласно новите правила, личните карти ще имат размера на кредитна карта, ще съдържат машинночетима зона и ще съблюдават минималните стандарти за сигурност на Международната организация за гражданско въздухоплаване. Те ще съдържат също портретно изображение и два пръстови отпечатъка на картодържателя, които ще се съхраняват в цифров формат на безконтактен чип. Върху личните карти, в очертания на знамето на ЕС, ще се посочва код на издалата ги държава членка.

Минималният срок на валидност ще бъде пет години, а максималният – десет. Държавите членки могат да издават лични карти с по-дълъг срок на валидност на лица на възраст 70 и повече години. Ако се издават лични карти на малолетни лица, те може да бъдат валидни за срок, по-кратък от пет години.

Новите правила ще влязат в сила две години след приемането им, което означава, че дотогава всички издавани нови документи трябва да отговарят на новите критерии. По принцип съществуващите лични карти, които не отговарят на изискванията, ще станат невалидни десет години след датата на прилагане на новите правила или при изтичането на срока им на валидност, в зависимост от това кое от двете настъпи по-рано.

Личните карти, издадени на граждани на възраст 70 или повече години, остават валидни до изтичането им, при условие че отговарят на стандартите за сигурност и имат машинночетима зона. Най-малко защитените карти, които не отговарят на минималните стандарти за сигурност или нямат машинночетима зона, ще изгубят валидността си в рамките на пет години.

 

Копирано от standartnews.comСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Стотици мигранти щурмуваха турските граници с Гърция и България в петък, съобщи Ройтерс. Причината – Анкара заяви, че повече няма да спира сирийски бежанци по пътя им към Европа.

Решението последва след […]

 

Губернаторът на Ломбардия под карантина, колежка болна

Франция и Германия предупреждават за епидемия

Зарази се иранска вицепрезидентка

Затвориха Мека за поклонници

САЩ готови с ваксина, от април я […]

 

“Трябва да намалим размерите на тази голяма тревога, която е правилна, не трябва да се подценява, но все пак трябва да […]

 
 

към началото