твоята гледна точка
ЕС разрешава да има цени на ток и парно за бедни
Автор Vnews, добавено на 27.03.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Цени на ток и парно за бедните или уязвимите потребители разреши Европарламентът. Във вторник той гласува 4 закона, с които се въвеждат нови правила за създаването на общоевропейски пазар на електроенергия.

Определянето на цени за бедни ще става при спазване на строги условия и трябва да е временно. Системите за социална сигурност трябва да бъдат основният начин за справяне с енергийната бедност, смятат евродепутатите.

Предвижда се потребителите да получат достъп до интелигентни електромери и динамично ценообразуване. Те ще могат да сменят доставчика си безплатно и в рамките на 3 седмици, а от 2026 г. – до 24 часа.

Една от целите на новите правила е да позволи поне 70% от тока в ЕС да преминава свободно през границите. Целта е да се направи по-лесна търговията на възобновяема енергия в рамките на съюза и така да се подкрепят усилията за достигането на задължителната цел на ЕС от 32% възобновяеми енергийни източници преди 2030 г.

Новите правила ограничават държавната помощ за тецове на въглища. Сегашните правила позволяват на държавните органи да плащат на тецове, за да бъдат на разположение за определен период, в случай че има скок в търсенето на ток. Новите правила предоставят по-стриктни лимити за държавите членки, които субсидират електроцентрали, използващи изкопаеми горива. Мерките са за всички нови електроцентрали от датата, на която регламентът влиза в сила, а след 2025 г. и за всички съществуващи. Сключените договори преди 31 декември 2019 г. няма да бъдат засегнати от новите правила.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Язовирите няма да влязат в активите на новия холдинг. Предвидено е да се инвестират средства в довеждаща инфраструктура от алтернативни водоизточници.

“Български ВиК холдинг” създава правителството. С капитал от 1 млрд. лева […]

 

ОД на МВР – Варна предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. […]

 

Инверсиите в страната ще се усилят и на много места в равнините, котловините и около реките ще има мъгли или ниска […]

 
 

към началото