твоята гледна точка
Млади изобретатели и бъдещи учени и практици от цялата страна участваха в ІV Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“
Автор Vnews, добавено на 23.03.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Сто и пет ученици от 9 до 12 клас от цялата страна, преминали успешно предварителна селекция,  участваха във финала на Четвъртото Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“, организирано от Технически университет – Варна, Община Варна и Регионалното управление на образованието Варна.

Интересът към състезанието, което стартира през 2016 година със 70 финалисти,е все-голям с всяко издание. Тази година средношколците са от 24 училища от 14 града – Севлиево,  Казанлък, Пловдив, Шумен, Панагюрище, Разград, Бургас, София, Димитровград, Нова Загора, Козлодуй, Горна Оряховица, Девня и Варна. Състезанието има традиционно и сериозна подкрепа от бизнеса. Спонсори на четвъртото издание са фирмите „Агрополихим“, „Солвей Соди“, „Вестас България“, „Калиакра Уинд Пауър“ и„Шнайдер Електрик България“. Като домакини гостите поздравиха ректорът на Технически университет – Варна, проф. Розалина Димова, доц. Медиха Хамза – зам.-декан по учебната дейност на ЕФ на ТУ-Варна и председател на организационния комитет на състезанието. От името на спонсорите на състезанието успех пожела на всички участници и на техните ръководители инж. Атанас Папазчев от „Агрополихим“.

Регламентът на Националното състезание „Енергетиката и ние“ дава свобода на учениците да изберат как да представят в рамките на 10 минути своята теза, подкрепена с презентация и макет, доклад, филм или образователен модул. Тази година по предложение на РУО – Варна беше реализирана и нова секция – състезание-дебати на тема „Кое е най-важното технологично откритие, защо?“

Проблемите, обект на ученическите разработки, са изключително разнообразни и на четвъртото издание: „умна“ къща, енергонезависим град, дигитални подстанции, екологична оценка на ВЕИ, безопасност на АЕЦ с реактори ВВЕР, разработка на мобилни приложения, био източници на енергия, зелени горива от водорасли, двигател на Стърлинг и мн. др. Сред най-важните технологични открития, чието първенство защитаваха учениците, са електрическият ток, компютърът, интернет, компасът, роботът, колайдерът и др.

Критериите за оценка на проектите са пълнота, качество, приложимост на разработката и оригиналност на изпълнението. Оценяването отново беше повелено на жури от преподаватели от ТУ – Варна и представители на Община Варна, РУО – Варнаи фирмите-спонсори. Работата във всички секции на ІV Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ премина при изключително оспорвана надпревара и в края на деня бяха излъчени победители, класирани на първо, второ и трето място.

В категория „Макет с презентация на първо място са два проекта. Първа награда заслужиха десетокласниците от Софийската ПГ по електроника Джон Атанасов“ Любослав Аначков и Йордан Андреев за техния хибрид между фотоволтаичен модул и соларен колектор за български велосипед. Другият състезател, отличен с първа награда, е Живко Иванов от 12 клас на ПГ по електротехника – Варна за макета с презентация „Електромагнитна левитация“.

Първото място в категория „Образователен модул“ заслужи Олександър Ковалчук, 12 кл. от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Димитровград за мобилното приложение „Енергетиката и ние“.

Най-висока оценка в категория „Доклад“ получи „Следващата стъпка“ на Денис Карайту от ПГ по електротехника – Варна.

В най-новата секция за дебати на тема „Кое е най-важното технологично откритие, защо?“ най-убедителни бяха десетокласниците Юнуз Юнуз и Стелиян Богданов от ПГ по електротехника – Варна. Те защитиха отлично своята теза „Роботът – най-великото механично откритие“.

Всички финалисти получиха поощрения и сертификат за участие. За най-добре представилите се от първо до трето място във всяка секция имаше предметни награди, осигурени от фирмите-спонсори.

Дванадесетокласниците, които участват в класирането във всяка категория, получиха специален сертификат, признат за прием в ТУ – Варна в първи курс на инженерните специалности на Електротехническия факултет на ТУ – Варна за следващата академична година, 2019/2020.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Обществена сграда с информационен център, институт по хидрология и дайвинг обучение предвижда да построи „Холдинг Варна“ в Крайбрежната зона. Това става ясно от обявление за инвестиционно предложение за изграждане на сградата, […]

 

Ще има променлива, по-често значителна облачност, а сутринта на места ще е и мъгливо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. […]

 

Тютюневата зависимост е призната за болестно състояние, което предизвиква психични и поведенчески разстройства и налага, както всяко заболяване, съответната превенция и […]

 
 

към началото