твоята гледна точка
ГЕРБ: 5 неизвинени отсъствия за месец – край на помощите за година
Автор Vnews, добавено на 19.03.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Депутати от ГЕРБ внасят в парламента законодателни промени, с които целят по-строго обвързване на някои социални помощи за семейства с редовното посещение на децата в задължителната предучилищна форма на образование и в училище. Това обявиха на пресконференция в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, зам.-председателят на Комисия по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Предложението на ГЕРБ за промяна в Закон за семейните помощи за деца е – ако едно дете има 3 дни отсъствия от предучилищната група в детската градина или 5 учебни часа неизвинени отсъствия в един месец от една учебна година, то семейството се лишава от месечна помощ за дете за срок от една година. Сегашният режим при същия брой отсъствия предвижда лишаване от помощта само за съответния месец, припомня БТА.

Друго предложение на ГЕРБ е еднократната помощ за първокласници, която е 250 лв. в момента, да се изплаща на две части – половината в началото на учебната година, а останалата част в началото на втория срок, при положение, че детето продължава да посещава училище.

Предлагаме един изключително строг режим, целта е да ангажираме родителите така, че децата да посещават редовно училище, посочи Ангелова. Отпадането от образователната система е сериозен проблем, който има негативно въздействие в дългосрочен план, каза тя и допълни, че липсата на образование прави децата след време неконкурентоспособни на пазара на труда и стават трайно контингент на социалното подпомагане.

Децата не са ли в задължителна детска градина и в училище, семейството няма да получава семейни помощи от държавата за съответното дете, подчерта Милена Дамянова. Няма да има повече вратички, изключения, няма – „бил е два дни в училище, но след това два срока не бил в клас“, каза тя. Дамянова даде пример с Германия и Франция, където има подобни механизми. Не можем да си позволим нито сега разхищаване на средства, нито в бъдеще, посочи тя. Това не е политика само на санкции и забрани, а е част от общата ни политика за образованието като приоритет, за утвърждаване на училището като обществена и най-висша ценност, посочи тя. Преди санкциите имаме и механизми за гарантиране правото на образование – заплащане транспорта на децата за училище, целодневната организация на обучение и др., обясни Дамянова.

Много голямата обществена загуба не е това, че даваме семейни помощи, а това, че тези деца утре ще бъдат непригодни за пазара на труда и ще бъдат изключени от обществото, каза министър Вълчев. Той посочи, че при срещите в страната се чуват все повече гласове, че само с убеждаване не става и е нужно увеличаване на санкционния механизъм. Опитали сме се да направим разумна крачка, не всички видове социално подпомагане ще бъде обвързано с посещението в училище, поясни министърът.

Министър Петков заяви, че за миналата година 39 391 семейства са санкционирани за повече от 5 неизвинени отсъствия от училище на техните деца, а през 2017 г. са били 36 613. Спрените помощи се ползват от училищата и от детските градини за насърчаване развитието и обучението на децата, обясни той. За 2018 г. повече от 4 млн. лв., които са от спрени помощи, са използвани от училищата за тези цели, посочи той.

Санкционният режим трябва да бъде засилен, за да може децата трайно да останат в образователната система, подчерта Цветанов. Той допълни, че с това законодателно предложение ГЕРБ показва, че политиката е по-важна отколкото празното говорене.

Утре сутринта в централата на ГЕРБ ще се проведе работна среща между лидера на партията и премиер Бойко Борисов, Цветан Цветанов и ръководството на СДС в лицето на Румен Христов и Владимир Кисьов. Убеден съм, че с подобни срещи можем да консолидираме всички демократично-мислещи български граждани, които да подкрепят силната листа на партия, която може да представлява ЕНП, отбеляза Цветанов.

Цветанов обяви, че утре в парламента ще е и срещата на ГЕРБ и „Воля“ по искането на Веселин Марешки от миналата седмица. Подготвили сме се с информация за секторните политики – доходи, здравеопазване, образование, икономика, каза Цветанов. Той допълни, че ГЕРБ е партията, която иска да има диалог в парламента. По отношение на БСП и пленума, на който избраха водач на листата си, Цветанов заяви, че от коментарите вижда, че на вътрешнопартийно ниво левицата фалшифицира и манипулира изборите и Корнелия Нинова с екипа си прави генерална репетиция.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Трите месеца толеранс към превозвачите от стартирането на толсистемата в нощта срещу 1 март 2020 г. изминаха и се готви увеличаване […]

 
Властта

Днес здравният министър издаде заповед, с която, считано от 05.06.2020 г., разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна […]

 
Здраве и красота

В последните няколко години силовите тренировки, като че ли изместиха по популярност кадио упражненията. И това има своето обяснение – силовите […]

 
Жълто

Кралица Елизабет Втора бе видяна на открито за пръв път от март, съобщи ДПА.

Gulliver/Getty Images

Бъкингамският дворец разпространи кадри на кралицата, която […]

 
 

към началото