твоята гледна точка
За две години 900 млн.лв. повече за образование
Автор Vnews, добавено на 10.03.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

За последните две години средствата за образование за отбелязали ръст с 900 млн.лв. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за финансирането на средното образование за 2020-2021 година.

Просветният министър посочи, че за десет години средствата за целодневната организация на учебния ден са нараснали със 134 млн. Тогава те били близо 36 милиона лева, а днес се отпускат почти 170 милиона лева. От тази година министерството започва и финансирането на дейностите по интереси, за които са заделени 25 млн. от държавния бюджет. Променена е и формулата за финансиране, като по този начин се предоставят допълнителни средства на по-малките училища и детски градини, както и на тези от тях с концентрация на деца и ученици от уязвими групи, обясни Вълчев. Просветният министър посочи, че финансирането за психолози и педагогически съветници в училищата също нараства.

„През миналата година бяха отпуснати 7 милиона лева за назначаването на тези специалисти, а сега – допълнително са отпуснати близо 6,5 милиона лева.“, каза Вълчев.

Увеличен е и с два процента стандартът за гимназиален етап на образование, след като миналата година от министерството констатират системен недостиг на средствата. Поради същата причина следващата година се предвижда увеличение и при детските градини. „Виждаме, че в детските градини е паднала средната пълняемост и това затруднява на бюджета на детските градини, затова догодина ще има допълнително увеличение на средствата за детските градини“, заяви Вълчев. От 2020-а от МОН смятат да финансират с повече средства и центровете за подкрепа за личностното развитие на учениците.

Вълчев посочи, че най-важен приоритет са учителите, втори по важност е подобряването на материалната база. Той посочи, че по ОП „Региони в растеж“ и по Програмата за развитие на селските райони са отделени

близо 700 млн. лв. за близо 500 образователни институции.

„Това не е достатъчно обаче, защото образователните институции са близо 4000 – училища и детски градини. Приоритет е и преминаването на едносменен режим на обучение в училищата, надяваме се да има и целеви средства за дострояване или за строеж на нови училища,“ заяви министър Вълчев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с три месеца, считано от 1 февруари – т.е. до края на април, предлага здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това обяви самият той по време […]

 

Оттук нататък ни очаква топло време. Има много голяма вероятност във вторник в София да вали. До края на месеца ще […]

 

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него […]

 
 

към началото