твоята гледна точка
Приеха Закона за социалните услуги, как ще се оценява кой има нужда от асистент?
Автор Vnews, добавено на 08.03.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Парламентът прие окончателно Закона за социалните услуги. Документът предвижда да се създаде карта на социалните услуги, която ще регламентира къде по места има необходимост от такъв тип помощ.

Асистентските услуги ще бъдат безплатни за децата и хората без доходи, а останалите, които могат да получават подобна подкрепа, ще ги заплащат частично.
Социалните услуги в повечето случаи ще бъдат платени. Тепърва ще се изработва тарифата, по която ще се заплащат.

Социалният министър Бисер Петков поясни кои услуги ще са безплатни.

„В закона е регламентирано, че част от услугите ще бъдат безплатни. Общият принцип е, че социалните услуги са платени и това е съгласно тарифа, която ще бъде разработена след приемането на закона“, обясни министърът. „Без да съм сигурен, че изчерпателно ще ги изброя, те са описани в закона, това са услугите, свързани със създаване на родителски капаците, информиране, консултиране, услуги свързани с даване на подслон за лица, които се нуждаят от това“, поясни той.

Вече е ясно как ще се оценява кой има нужда от асистент.

„В закона е казано, че право на асистентска подкрепа ще могат имат възрастните хора, коитро са в невъзможност от самообслужване и хората с трайни увреждания с чужда помощ. Изрично в този член от закона е споменато, че хората с увреждания, които не ползват асистентска подкрепа по друг закон, има се предвид Закона за лична помощ, имат право на асистентска подкрепа по този закон е нуждаят от лицата“, разясни министърът.

До 1 януари 2035 г. ще бъдат създадени услугите, които ще залегнат в националната карта за социални услуги. До началото на 2021 г. трябва да бъдат закрити домовете за деца, лишени от родителски грижи и домовете за медикосоциални грижи.

Министър Бисер Петков е отворен за диалог с майките на деца с увреждания за методиката, според която ще се прави оценка на индивидуалните потребности и се опита да обори някои техни съмнения. Законът за социалните услуги е част от пакета закони, за които настояваха майките с увреждания по време на продължителния си протест миналата година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Представете си, че живеете на Малдивите. Освен на райски плажове, слънце и приказно море, хората, които обитават тези острови, могат да се похвалят, че имат един от най-ниските коефициенти на смъртност […]

 

Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университет Анастас Герджиков. Той определи […]

 

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на […]

 
 

към началото