твоята гледна точка
Пропаганда: „Използваните срещу нас инструменти се развиват непрестанно“
Автор Vnews, добавено на 14.02.2019 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

В доклад, който Европейският парламент ще разгледа и гласува на пленарната сесия през месец март,

се изразява безпокойство от разпространението на кампании за дезинформация, особено в социалните медии.

Текстът посочва, че развитието на технологиите прави по-лесно манипулирането на звук и изображения и достигането до голям брой потребители на Интернет.
Докладът също така заявява, че Русия, Китай, Иран и Северна Корея се опитват да подкопаят демокрациите в Европа и суверенитета на страни като Украйна, Молдова и Грузия, подкрепят екстремистки движения и се стремят да окажат влияние върху изборните резултати.
Публикуваме интервю с автора на доклада Ана Фотига (Група на Европейските консерватори и реформисти, Полша), предоставено от Бюрото на Европейския парламент в България.

– До каква степен европейските избори са изложени на риск от външна намеса, кибератаки и враждебна пропаганда?

– Тук говорим за 27 паралелни изборни процеса в държавите членки, които могат да бъдат обект на атака от чуждестранни фактори, ползващи специално пригодени инструменти: ботове, алгоритми, изкуствен интелект, тролове, манипулирани изображения, фалшиви профили.

Сигурна съм, че след скорошните случаи на опити за намеса в избори и референдуми държавите в ЕС са започнали да анализират ситуацията. Инвестициите в мерки срещу дезинформацията обаче изискват време, а и използваните срещу нас инструменти непрестанно се развиват. Затова на европейско ниво се предприемат конкретни стъпки като Кодекса за поведение срещу дезинформацията, с който социалните медии се ангажират да работят за прозрачност на рекламите на политическа тема и за премахване на фалшиви профили.

– Какви подобрения са необходими в борбата с дезинформацията?

Трябва да мислим с една крачка напред, вместо само да реагираме. Определено трябва да се съсредоточим повече върху зловредното използване на изкуствения интелект и да разработим и внедрим технологии, които ефективно се противопоставят на това.

Ключово за успеха е да назоваваме публично извършителите, техните подбудители и целите, които преследват. Отговорът на ЕС трябва да включва набор от мерки, включително целенасочени санкции.

– Има ли страни в ЕС, които са по-уязвими на дезинформация?

Агресивните информационни кампании са част от по-широка стратегия. Трябва да възприемаме сериозно информационните кампании, съпътстващи военни офанзиви, и да им се противопоставяме с твърдост и единство.

Дезинформационните кампании на Русия продължават да се концентрират върху източна Украйна и Крим, но винаги са насочени към страни, с които те виждат културни, исторически, езикови или политически връзки. Проектът „ЕС срещу дезинформацията“ е опровергал над 4 000 кампании с широко разнообразие на теми.

– Как можем да гарантираме, че в опитите си да се противопоставим на пропагандата, не залитаме в обратната посока и не насърчаваме цензурата и ограничаването на свободата на словото?

Както посочваме в доклада си, свободата на словото и медийният плурализъм са в ядрото на устойчивите демократични общества и предоставят най-добрата защита срещу дезинформацията и враждебната пропаганда. Цензурата би действала срещу нас. Затова ние подчертаваме значението на прозрачността на медийната собственост и на плурализма.

Най-голямото ни безпокойство, което подчертаваме в доклада, засяга социалните мрежи. Осъзнаваме, че забраната на съмнителни профили може да бъде разглеждана като цензура и затова такива действия трябва да имат ясни основания.

Какво мислят хората в Европа за дезинформацията:

  • 73% от потребителите в ЕС и 60% от потребителите в България изразяват безпокойство относно дезинформацията онлайн по време на избори (Евробарометър – октомври 2018 г.)
  • 85% от анкетираните в ЕС и 89% от анкетираните в България заявяват, че фалшивите новини са проблем (Евробарометър – февруари 2018 г.)Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От Прокуратурата пуснаха разговори, заради които Гешев пита за имунитета на Радев.

Съдържанието на разговорите разкрива, че са по повод проверка на КПКОНПИ по отношение на съпругата на президента Десислава Радева. Наблюдаващите […]

 

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след […]

 

Грипната ваканция във Варна е в сила от 28 януари до 5 февруари 2020, включително. Това съобщи за Радио Варна д-р […]

 
 
Още от Твоят глас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото