твоята гледна точка
И малките общини със свой бюджет
Автор Vnews, добавено на 21.02.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява, става ясно от стенограмата на редовното заседание на Министерски съвет. Към момента бюджетът на малките населени места не е фиксиран в рамките на общите финансови средства, с които разполага общината.

До промяната се стигна по заръка на премиера Бойко Борисов и след среща между него и Сдружението на кметовете на кметства в България. По думите на финансовия министър Владислав Горанов одобряването на разходите в рамите на общия бюджет на общината щяло да става по определени показатели. Освен това кметовете на кметства ще имат пряк контрол върху процеса по подготовката на офертите за обществените поръчки, както и по строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на населеното място.

„Промените ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и ще се засили личната отговорност на всеки кмет на кметство по отношение на изразходването на одобрените годишни разходи по бюджета на общината“, обяснил пред министрите Горанов. От стенограмата става ясно още, че по законопроекта е проведено обществено обсъждане между Сдружението на общините и Националното сдружение на кметовете на кметства, като нямало единно становище за промените. По този повод по време на правителственото заседание Горанов добавил още, че не е роля на изпълнителната власт да бъде арбитър между двете сдружения, а единствено да подпомага нормалната дейност на общините чрез бюджета. Премиерът Борисов пък допълнил, че правителственото сега дава само основите, а същинският дебат ще бъде в парламента.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.

По думите ѝ това има и […]

 

Може да достигнем най-ниските температури за декември в следващите 2 дни. Сутрешните температури ще се понижат на места до минус 12-минус […]

 

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото