твоята гледна точка
Отсрочка за касовите апарати, но не за всички
Автор Vnews, добавено на 18.02.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

До дни ще стане ясно дали и кой ще получи отсрочка за подмяната на касовите апарати. Засега търговците, регистрирани по ДДС, трябва да ги сменят не по-късно от 31 март. Тези, които не са в регистъра – до 30 юни, а големите вериги трябва да имат нов софтуер за управление на продажбите до 31 декември.

През миналата седмица НАП обяви анализ за готовността на бизнеса, който ще бъде предоставен на финансовия министър и на основата на който той ще вземе решение. Финансовият министър Владислав Горанов

намекна, че е

възможно да прояви

гъвкавост

при решението, но бе категоричен, че на дебат подлежат само сроковете, но не и останалите изисквания на новата наредба.

Досега данните на приходната агенция сочат, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер. Над 70% от тях вече оперират по новите правила.

Сроковете могат да затруднят фирмите, които работят със софтуер за продажбите, за които сегашните срокове могат да се окажат предизвикателство. Предположенията са, че този срок може да бъде променен.

До казуса се стигна, след като финансовото министерство в края на м.г. прие нова наредба, която задължава всички търговци да подменят фискалните си устройства или да обновят софтуера си така, че оборотите им да се отчитат в сървъра на НАП до 5-ата минута след продажбата. В момента касовите апарати са настроени дистанционно да подават информация към агенцията веднъж месечно. По изчисления на данъчните около

330 млн. лв. годишно

са загубите за фиска

от манипулирани апарати.

Организиран от БСК дебат показа, че търговците имат много опасения, свързани с новите изисквания. Притеснението на бизнеса е и това, че с промените ще е задължен да осигури пълен достъп до всякаква информация. Според собственици на фирми е възможно да изтече конфиденциална информация до конкурентите им – рецепти, ноухау, доставчици, а и още по-чувствителна информация, като например данни за пациенти при лични лекари, за клиенти – при нотариуси и др.

От 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще бъдат по-подробни. Целта е купувачът да бъде информиран каква част от платената от него сума е акциз и ДДС и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца. Новата информация ще бъде отпечатвана във фискалния бон, издаван на бензиностанциите в отделни редове.

От НАП обръщат внимание, че разликата между крайната продажна цена и покупната му не трябва да се възприема като печалба за търговеца, тъй като в този марж се включват и други разходи на съответната бензиностанция за продажбата на горивото – заплати, обучения, сервиз и др. Данъчните увериха също, че доработването на фискалните системи на бензиностанциите няма да изискват допълнително изпитване, тестване и одобрение от Българския институт по метрология.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите – между 12 и 17 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова – синоптик в […]

 

„Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни – 22 и 23 декември, днес подписах заповед да станат […]

 

В 23,30 ч. тази вечер влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус […]

 
 

към началото