твоята гледна точка
Грипът си отива, но друг вирус мъчи деца и възрастни
Автор: 24 часа, добавено на 16.02.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Грипът си отива, но сред децата остава респираторният синцитиален вирус, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести.

За седмицата до 15 февруари изследванията на секрети от носа и гърлото на тежко болни доказват грип при 16,9%.

От данните за грипа и острите дихателни инфекции става ясно, че свинският грип вече отстъпва по честота на другия вирус от тип А.  Случаите са 2,5 към 1.

Част от пробите от деца в болници са отрицателни за грип. Но при половината има синцитиални вируси. Те разболяват малките деца дори повече от грип.

Особено застрашени са тези под 3-5 г. Но в рисковата група влязоха и най-възрастните. Бе доказано, че техните дробове също са лесна жертва за патогена. Тези микроби са от голямото семейство на респираторните вируси. Най-много са през студените месеци. Бързо се придвижват от горните дихателни пътища надолу и се множат в бронхиалното дърво. Атакуват най-малките структури в дроба – бронхиолите, възпаляват ги и ги блокират с образувалите се материи. Състоянието бързо се влошава и става невъзможно да се диша без апарат, и то в реанимация.

Освен много случаи на синцитиален вирус се доказват и риновируси.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Инфлацията може да достигне 4% до края на тази година, сочи прогноза на БНБ, публикувана на сайта на финансовата институция.

Ако тя […]

 
Властта

Първо едно голямо благодаря на археолозите, защото не искам да си мисля, ако не бяхме намерили общ език -нямаше да стане. […]

 
Здраве и красота

Синдромът на разбитото сърце прилича на инфаркт, но не е. По-лош е! Такоцубо стрес индуцираната кардиомиопатия настъпва и от мъка, и от радост – най-често когато децата […]

 
Жълто

Дъщеря на милионер, радваща се на луксозен живот и пищни ваканции, била готова да се размени с някого от улицата. Младото […]

 
 

към началото