твоята гледна точка
Преобразяван 48 дка в Морската градина, възстановяват Москва на желанията
Автор: Труд, добавено на 10.02.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Осем зони, които се ширят на 48 дка в историческото ядро на Морската градина във Варна, ще бъдат обособени в започналия ремонт по проект, съгласуван с всички инстанции, включително и с Националния институт на паметниците на културата.

Целта е да се възстановят знаковите места на символа на града и да се подчертае историческият им дух, казва за „Труд“ Николай Пашов, шеф на фирмата-изпълнител”Хидрострой”, спечелила обществената поръчка.

Той припомни, че проектът, финансиран по ОП”Региони в растеж”, е в размер на 2 450 000 лв, от които 90 400 лв. са за проектиране и авторски надзор. Отделните кътове са Алпинеумът, Розариумът , арт пространството „Под дъгата”, подпорна стена под „Морското казино”, изгледната площадка с пергола и стълбището към Алея първа, зоните пред Планетариума и Аквариума, зелени и цветни алеи, велоялея.

Ще бъде възстановен намиращият се до Алпинеума Мост на желанията, едно от 5-те чудотворни места в България. Според градската легенда и местния ритуал който минава по него назад със затворени очи и си пожелае нещо, то се сбъдва. В Розариума ще бъдат възстановени настилката от естествен камък, водните площи и фонтани, ще бъде поставено подходящо парково осветление и нови пейки. Водни ефекти ще има и в Алпинеума, където ще се запази скалната композиция. Ще се ремонтира и обнови релефният макет на Черно море пред Аквариума. На последната си сесия ОбС удължи срока на проекта с три месеца до 10 октомври 2019 г.

Морската градина, която е културна ценност от национално значение, се свързва с името на паркостроителя Антон Новак, специализирал в дворците Шьобурн и Белведере във Виена. Той е поканен във Варна през 1894 г. от местната управа и от Карел Шкорпил. Внушителният централен вход е оформен с колони през 1939 г. по проекта на тогавашния главен архитект Георги Попов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Нова европейска директива, приета наскоро от Европарламента, предлага
„спасителен пояс” на задлъжнелите предприятия. Това каза евродепутатът
от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на провеждащия се […]

 
Властта

Реалистично е през 2024 г. да е готова цялата автомагистрала „Хемус“ – от София до Варна. Това съобщи министърът на регионалното […]

 
Здраве и красота

Прескачането на закуската и късната вечеря преди това могат да доведат до летален изход след прекаран втори инфаркт, установи екип от […]

 
Жълто

Ева Мендес призна в новото си интервю за списание Women’s Health, че не се е виждала в ролята на майка преди […]

 
 

към началото