твоята гледна точка
Плодове, които е добре да ядем с кората
Автор Vnews, добавено на 10.02.2019 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

От кората на плодовете и зеленчуците получаваме най-много енергия, защото тя е изложена на пряка слънчева светлина. Тя съдържа най-много фибри и цвят, а и повече хранителни вещества.
Повечето хора обаче смятат, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат обелени, преди да се консумират. Но дори лимоновите и портокаловите кори могат да се използват като лечебно средство. Ето кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората:

Ябълки

В кората на ябълките се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар. Те притежават противовъзпалителни свойства, предпазват от висок холестерол, подпомагат производството на колаген.

Круши

Кората на крушата съдържа витамин С. Тя е богата на разтворими фибри, които я правят предпочитана храна. Тя помага също за предотвратяването на рака на дебелото черво.

круши
ThinkStock/Getty Images

Грозде

В семената и ципата му се съдържат флавоноиди, антоцианинови пигменти и ресвератрол. Те защитават кръвоносните капиляри и здравето на сърдечносъдовата система, богати са на голямо количество антиоксиданти.

Банани

Кората на  банана е богата на магнезий, калий, витамини А, С, В6, В12 и протеини. Тя притежава също антибиотични, противогъбични и ензимни свойства.

банани
ThinkStock/Getty Images

Краставици

В кората на краставицата има голямо количество фибри и антиоксиданти, както и голямо количество витамин К. Почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината съдържа основно вода.

Моркови

Антиоксидантите, които ни осигурява този зеленчук, се намират именно в обелката му или поне в по-голямата част от нея. Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва заради потенциала си да убива ракови клетки. А полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука.

моркови
ThinkStock/Getty Images

Патладжани

Патладжанът, наричан още син домат, има високо съдържание на хлорогенна киселина – един от най-мощните антиоксиданти, произведени в тъканите на растенията. Кората му съдържа веществото, наречено насунин, което предпазва от оксидативен стрес. Освен това, благодарение на насунина, патладжанът помага за понижаване на вредния холестерол.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Атаката с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв. До края на седмицата се очаква поскъпването и […]

 

Бившият образователен министър и настоящ червен депутат Анелия Клисарова ще е кандидат за кмет на БСП във Варна. Това реши Националният […]

 

Подводни магистрали, “небостъргачи” надолу в земята, летящи автобуси и таксита, масово производство на човешки органи с 3D принтери, домове, които се […]

 
 

към началото