твоята гледна точка
Край на фалшивите лекарства. Вече ги продават с ЕГН
Автор: Бтв, добавено на 10.02.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Лекарствата с рецепта вече имат ЕГН. Новата система влиза в сила за страните от Европейския съюз. Целта е фалшиви медикаменти да не стигнат до пациентите. Вече върху всяка опаковка на лекарство с рецепта ще има отпечатан уникален код, който производителят ще регистрира в общоевропейски хъб.

Производителите купуват специални машини, чрез които да поставят уникалния код на всяка опаковка с рецепта. Аптекарите ще трябва да ги отписват, когато отпуснат лекарството.
Различни оценки сочат, че между 1% и 4% от лекарствата в легалната мрежа са фалшиви! Това носи загуба за индустрията от над 10 млрд. евро годишно.

Към този момент към системата за верификация са се включили над 2000 аптеки от цялата страна. Вече има и подадени сигнали за проблеми със системата, които засега са само технически и лесно отстраними.

У нас внедряването ѝ предизвика недоволство сред част от фармацевтите, заради инвестициите, които е нужно да направят. Цената на оборудването за една поточна линия започва от 100 хил. евро.

Като вторичен ефект създателите на новата система обаче посочват намаляването на „черния пазар“ на лекарства.

„Допълнително освен уникалния код, всяка опаковка трябва да има средство срещу подправяне, което  обикновено е стикер или пръстенче срещу отваряне, ако опаковката е с шише – така, че комбинацията от средството за подправяне и уникалният код дава гаранция на фармацевта и пациента,  че това лекарство тръгва от производителя и стига до пациента  без външна намеса“, обясни Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ.

Новата система проследява началната и крайната точка от пътя на лекарството. По средата, където са дистрибуторите, т.н. верифициране е задължително само в определени случаи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Стартиращата от сряда Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще увеличи с 20% приходите от туристическа дейност в страната, когато заработи […]

 
Властта

Целта ни е да завършим мащабните проекти във Варна до края на април, така че градът ни да посрещне летния сезон […]

 
Здраве и красота

На всеки 30 мин.  пациент с инсулт, който е можел да бъде спасен,умира  или се инвалидизира необратимо, тъй като е бил […]

 
Жълто

Виржини Виар ще заема длъжността главен дизайнер на модната къща „Шанел“ (Chanel) след смъртта на художествения директор на френския бранд Карл Лагерфелд, съобщи […]

 
 

към началото