твоята гледна точка
Външно продава имоти в 9 държави
Автор Vnews, добавено на 10.02.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

През 2019 година външно министерство планира да продаде имоти в 9 държави в чужбина. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по време  на парламентарния контрол. Става дума за сгради, които са отпаднала необходимост и голяма част от тях са бивши генерални консулства, генерират големи разходи и представят в неблагоприятна светлина на България.

Сред държавите са Арежнтина, Белгия, Гърция, Канада, Колумбия, Никарагуа, САЩ, Финландия и още една. Тепърва ще се прави анализи на каква стойност са имотите и за колко биха се продали, но Захариева даде да се разбере, че това винаги става на най-високата цена и чрез най-реномираните местни агенции за имоти.

Иначе през 2018-та ведомството е продало само една сграда – в Хага. Става дума за имот, почти изоставен сграда, бившата търговска служба, а е продаден на стойност за малко над 1,1 млн. евро. Самата сграда от 2010 г. не е използван и е във влошено състояние.

Разходи през 2018 г. за имоти, давани под наем, са 6 млн. лева.

По думите й целта е в максимална степен на запазване на държавната собственост извън граница и ефективното им управление, а не сградите да се рушат и плащане глоби заради това. Именно затова тя иска оптимизиране и ефективно управление на сградния фонд. За целта ще се освобождаваме от тези сгради, които са прекалено големи  и не са използваеми, а с парите от тях ще ремонтираме друг и ще се сдобием с такива, където нямаме имот.

Социалистът Кристиян Вигенин пък попита какво е станало с идеята за съвместни посолства със съседни държави, като Македония например или пък сградите да се ползват от някоя европейски служба.

Захариева на свой ред припомни, че има такава идея и даде пример със свободното бивше посолство в Брюксел, като имало разговори за неговото наемане. Тя даде пример и със сградата ни в Адис Абеба, където имотът е огромен 18 000 кв.метра.,  само с 2-ма човека. Имало е разговори с Международната агенция по храните да наемат сградата. Когато обаче имотите имат дипломатически статут трябва разрешение от местната държава и правителство, което пък не одобрило. Нямало как и такива сгради да бъдат извадени и вкарани като част от търговско дружество. Това може да стане единствено за 19 имота, които не  се ползват за дипломатически нужди.

Тя поясни, че там, където има огромни сгради , а съставът на мисията е малък, идеята е да се обособи отделен имот, който да се ползва, а останалата – продаде на висока цена.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.

По думите ѝ това има и […]

 

Може да достигнем най-ниските температури за декември в следващите 2 дни. Сутрешните температури ще се понижат на места до минус 12-минус […]

 

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото