твоята гледна точка
България 11-а най-добра страна в света
Автор: 24 часа, добавено на 08.02.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)

България се нареди на 11-о място в класацията на добрите страни Good Country Index, изготвяна от екипа на независимия британски политически консултант Саймън Анхолт.

Екипът използва данни от 35 световни организации, включително ООН и Световната банка, на базата на които определя приноса на отделните държави за общото благополучие на човечеството спрямо техните възможности (БВП, население и т.н.).

България се представя най-добре в категориите ,,Наука и технологии”, “Мир и международна сигурност” и “Планета и климат”, където заема съответно 11-о, 15-о и 11-о място. Най-лошо е класирането ни в категория “Просперитет и равенство” – 49-о място.

Класацията за 2018 г. включва 153 страни, подредени според световния им принос в 8 различни категории, сред които “Култура”, “Световен ред”, “Здравеопазване”.

Списъка оглавява Финландия, която заема 2-о място в “Просперитет и равенство” и 6-о в “Планета и климат”. След нея се нареждат Ирландия, Швеция, Германия и Дания. Топ 10 допълват Швейцария, Норвегия, Франция, Испания и Канада. В топ 20 има 17 европейски страни.

Това е четвъртото издание на стартиралата през 2014 г. класация. Тогава №1 става Ирландия, следвана от Швеция през 2016 г. и Холандия през 2017 г.

Сред нашите съседки Македония е 25-а, Румъния – 32-а, Гърция – 42-а, Сърбия – 48-а, и Турция – 57-а.

При големите световни икономики Великобритания заема 15-о място, Италия -19-о, Япония – 24-о, САЩ – 40-о, Русия -41-о, и Китай – 59-о.

Последни са Ирак, Либия и Йемен.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Всеки втори е готов да нарушава закона, особено ако има материална изгода. Това показва научно изследователски проект „Икономиката в сянка като девиантно поведение“ на екип учени от Института за изследване на […]

 

Пакет от мерки, за да задържи децата в клас, предприема министерството на образованието. Сред тях е олекотяване на учебното съдържание.

Трябва да […]

 

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един […]

 
 

към началото