твоята гледна точка
Всяка девета минута Спешният център на МБАЛ „Света Анна – Варна“ приема болен
Автор Vnews, добавено на 06.02.2019 година, в категории: Вести, Коментари (0)


Всяка девета минута от денонощието медиците от Спешния център на МБАЛ „Света Анна – Варна“ АД приемат болен, нуждаещ се от незабавна специализирана помощ. Това показват регистрите на морския „Пирогов“ за януари 2019 г.

През първия месец от годината консулт, диагностика и специализирана помощ в Спешния център са получили 6170 пациенти. От тях 1178 са приети за болнично лечение в различните клиники и отделения болницата. Общият брой на хоспитализираните пациенти в МБАЛ „Света Анна – Варна“ през януари е 2032-ма.

2019-а за най-старото лечебно заведение във Варна се очертава като годината, в която ще финализира инвестиицонната програма за цялостната реновация и преобразяването на клиниките и отделенията с леглова база за лежащо болни. В напреднала фаза в момента е ремонтът на клиниката по неврохирургия, за която в края на миналата година Министерството на здравеопазването отпусна 500 000 лв. Преди броени месеци приключи цялостният ремонт и обновяване на Родилното отделение и на отделението по неонатология в болницата, осигурен от община Варна с целево финансиране в размер на 550 000 лв. и дофинансиране със средства на МБАЛ „Света Анна – Варна“. Пак със средства от общинската хазна, в размер на 200 000 лв., клиниката по ортопедия и травматология обнови дълготрайните си активи и придоби нова операционна маса. Дизелгенераторът, който гарантира аварийното електрозахранване на болницата, също е поднемен с 60 000 лв., отпуснати от община Варна.

Другият голям собственик – държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването насочи  средства към секторите по хемодиализа и по съдебна медицина в МБАЛ „Света Анна – Варна“. С целеви пари от МЗ е в ход е и процедурата по подмяната на авариралия асансьор в старата сграда на лечебното заведение. Със собствени средства пък болницата осигури ремонта и пребазирането на отделението по обща и клинична патология в основната сграда на Хирургичния блок, в който преди броени дни приключи и пълната подмяна на парапетите.

Общият размер на вложенията, насочени от Община Варна и МЗ към обновяването и модернизирането на Спешната болница на българския Североизток – МБАЛ „Света Анна – Варна“, която тази година празнува 140-годишнина от създаването си, само от края на 2017 г. надхвърля 1 млн. лева.

 

 

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пакет от мерки, за да задържи децата в клас, предприема министерството на образованието. Сред тях е олекотяване на учебното съдържание.

Трябва да има сериозно олекотяване на учебното съдържание, защото в момента то […]

 

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 
 

към началото