твоята гледна точка
„Агрополихим“ инвестира 100 млн. лв. в нови мощности
Автор: Труд, добавено на 05.02.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Най-големият производител на азотни, фосфорни и комбинирани торове в България „Агрополихим“ АД ще инвестира 100 млн. лв. в разширяване на производството, съобщиха от дружеството. То планира до края на 2020 г. да удвои капацитета на терминала за внос на амоняк до 23 000 тона и да увеличи с над 50% производството на азотни торове до 75 000 тона годишно. На площадката на завода се изгражда и голям зърнен терминал, който ще позволи на фермери и търговци да оптимизират значително транспортните си разходи за износ на зърно и покупка на торове.

Терминалът, през който годишно ще преминават над 1,5 млн. тона зърно, ще заработи в края на 2019 г. Той ще осигури работа на 40 души, ще облекчи трафика и ще увеличи скоростта на товарене на корабите. Друга част от предвидените инвестиции са в областта на енергийната ефективност, а след реализацията им над 50% от еленергията за завода ще се произвежда чрез когенерация.

„Стремeжът ни е да произвеждаме повече от 1 млн. тона торове, а още 400 000 тона в момента внасяме и разпространяваме на Балканите чрез оптимизирана логистика. Целта ни е през следващите 3 години да продадем над 1,5 млн. тона, като най-вероятно тази цифра ще се увеличи. Налице са фундаментални промени на пазара на торове на Балканите и в Украйна и ние сме в позиция да утвърдим мястото си на водещ производител в региона. Няма да пропуснем тази възможност“, заяви Филип Ромбаут, изпълнителен директор на „Агрополихим“ АД.

По думите му през последните 10 г. компанията е инвестирала над 300 млн. лв., а благодарение на вноса на амоняк заводът работи с пълния си капацитет, независимо от цената на природния газ. За 2018 г. нетната печалба на дружеството надхвърля 33 млн. лв. с оперативен паричен поток от близо 60 млн. лв. Резултатите са по-скромни от тези през 2017 г. поради пълното спиране на мощностите за два месеца и половина, наложено от изграждането на два нови реактора за производство на азотна киселина и поради нестабилния пазар, дължащ се на необичайните климатични условия и засилената конкуренция, допълниха от компанията.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите – между 12 и 17 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова – синоптик в […]

 

„Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни – 22 и 23 декември, днес подписах заповед да станат […]

 

В 23,30 ч. тази вечер влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус […]

 
 

към началото