твоята гледна точка
Ананиев: Надлимитната медицинска дейност трябва да се плати от одобрения бюджет на НЗОК
Автор Vnews, добавено на 01.02.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

НЗОК заплаща медицинската дейност в рамките на закона за бюджета на касата за съответната година. Според разпоредбите на този закон обемите, цените и методиката за остойностяване купуването на медицинска помощ се уреждат с Националния рамков договор за медицинските дейности. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос относно изплащане на надлимитна медицинска дейност от НЗОК, предаде БТА.

На въпроса трябва ли НЗОК да се подлага на искове и да изплаща огромни суми за съдебни разноски и откъде за 2019 ще се вземат парите за изплащане на надлимитната дейност на осъдилите касата болници, министър Ананиев отговори, че единственият източник, от който може да се платят тези средства, е одобреният бюджет на НЗОК. Това означава, че ако съдебните решения стигнат до най-висока инстанция, то те трябва да се платят с текущия бюджет. Ако това не стане, то те трябва да се предвидят в бюджета за следващата година. Това е правният механизъм, по който ще действаме, в случай на финално решение на съда, каза министър Ананиев.

НЗОК заплаща извършената медицинска помощ съгласно нормативните актове в рамките на приетия със закона за бюджета на касата в рамките на съответната година и на основание сключените с лечебните заведения договори за оказване на болнична помощ, обясни здравният министър. Бюджетът на касата предполага и изисква строга бюджетна дисциплина. Средствата на НЗОК се заплащат за медицинска помощ, договорена с Националния рамков договор и с изпълнителите. Това правило има императивен характер и според него се заплаща не всяка медицинска помощ, а договорена, т.е. само тази, която е предвидена с бюджета като финансов план, подчерта Ананиев.

Заради това по думите му всеки изпълнител на медицинска помощ е длъжен да изпълнява договора, сключен с НЗОК в съответствие с Национален рамков договор /НРД/ за съответната година.

„Намирам, че при разглеждането на въпроса за т. нар. надлимитна дейност следва да се отчита освен наличието на право на здравноосигуреното лице да получи необходимата медицинска помощ, така също и обстоятелството, че заплащането на тази помощ е в рамките на договорените по обем медицински дейности, които следва да са съобразени с параметрите на приетия бюджет на НЗОК за съответната година“, коментира здравният министър. „В този смисъл задължението на НЗОК не може да се счита са неограничено“, каза още той.

Със закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. са утвърдени общо 2 млрд. и 1 млн. лева за болнична медицинска помощ, което е със 177 млн. лева повече спрямо 2018 г. Съществено увеличеният ресурс за болнична медицинска помощ за настоящата година и стриктното прилагане на стандартите за финансова дейност на лечебните заведения са основни предпоставки за стабилизиране на финансовото състояние на лечебните заведения и преодоляване на негативните тенденции в тях, каза министър Ананиев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Грипната ваканция във Варна е в сила от 28 януари до 5 февруари 2020, включително. Това съобщи за Радио Варна д-р Янка Драганова – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ […]

 

Адвокат твърди, че колекторски фирми предлагат „служебни защитници“ на длъжници, каквито законът не предвижда. Събирачите на дългове започвали дело срещу човек, […]

 

Ясно и с разкъсана висока облачност ще е днес сутринта. От юг тази облачност, предимно средна и висока, бързо ще се […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото