твоята гледна точка
2000 лв. глоба, ако удариш полицай
Автор Vnews, добавено на 27.01.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

2000 лв. глоба ще плаща всеки, който посегне на полицай или пожарникар, докато те изпълняват служебните си задължения. Това предвиждат промени в Закона за МВР, които са публикувани за обществено обсъждане.

„Който наруши физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 лева“. Сега в закона има само прокламирана особена закрила, но няма административно-наказателна разпоредба, която да я защитава.

Нов критерий за назначаване в МВР, предвиждат поправките в закона. Няма да се приемат кандидати, ако за тях е установено, че се дрогират или имат зависимост от наркотици или техни аналози. Няма да се назначават на работа в МВР кандидати, които откажат да минат тест за зависимост.

Сливане на Специализирания отряд за борба с тероризма и жандармерията в една нова, голяма структура Главна дирекция „Жандармерия и противодействие на тероризма“, предвижда още проектът. Така ще се „повиши ефективността на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване заложници, задържане и/или обезвреждане на особено опасни престъпници или престъпни групи, осигуряване на зона за безопасност срещу потенциални атаки, опазване на обществения ред при провеждане на масови мероприятия, възстановяване, поддържане и опазване на обществения ред при масови безредици“.

Новата мегаструктура ще се занимава още с „откриване, идентифициране и неутрализиране на взривни устройства и взривни вещества, разработване на технически средства и способи за извършване на тези дейности, извършване на физикохимическо изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи, на взривни вещества, документи и непознати вещества“, овладяване на кризисни ситуации, както и охрана на специални товари.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пакет от мерки, за да задържи децата в клас, предприема министерството на образованието. Сред тях е олекотяване на учебното съдържание.

Трябва да има сериозно олекотяване на учебното съдържание, защото в момента то […]

 

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 
 

към началото