твоята гледна точка
Всеки пети кара грипа тежко. Специалистите: 10 дни пазете постелята вкъщи!
Автор: 24 часа, добавено на 23.01.2019 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Само за ден заразата е потвърдена в 2/3 от изследваните проби – това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория инфлуенца е доказана и при 4-ма починали. Циркулират също парагрипни вируси и аденовируси – откриват ги при деца под 5 години.

При повечето хора грипът минава за 5-10 дни с оставане вкъщи на легло, много течности и “обикновени” лекарства за сваляне на температурата и обезболяващи. При 1 от петима, пипнали грип, може да протича по-тежко. А в редки случаи се стига до критично състояние от усложнения.

Обикновено това става, когато вирусното заболяване се надгради с бактериална инфекция. Знак за неблагоприятния ход е задържането на високата температура и влошаването на общото състояние след 4-5-ия ден от първите оплаквания. Такива чести прояви са променена кашлица, кървави храчки, задух, побледняване на кожата или синкав тен, синеещи устни, задълбочаваща се отпадналост или неврологични симптоми, които са съмнителни за възпаление на мозъка.

Но голямото коварство на грипа е, че в изключителни случаи дебютира направо като застрашаващо живота състояние.

Проф. Тодор Кантарджиев

“Средно един от 3000-3500 болни от грип развива светкавично още в първите часове тежка пневмония с риск за дихателна недостатъчност. А средно 1 от 10 000 прави критично неврологично усложнение с дезориентация и загуба на съзнание от възпаление на мозъка. Най-тежкият енцефалит е грипният – сериозно, но сравнително рядко усложнение, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

“Острите прояви на грипния вирус се дължат на имунна реакция на организма и се развиват много бързо. Грипната вирусна пневмония може да бъде и хеморагична – с гнойни храчки и кръв.

Грипният вирус

се размножава

само в епитела

на белия дроб

и го унищожава, а евентуална реакция на мозъка или в други органи е свързана с имунната реакция.”

В момента има хора и с дихателна недостатъчност, и със засягане на централната нервна система, обясни професорът. Той първи научава актуалните данни за доказаните вируси в проби, изпратени от болни от цялата страна – Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания е част от НЦЗПБ. Според последните резултати страната вече е във фаза на силно разпространение на грип. Основание за преценката е, че само за един ден две трети от изследваните изпратени от болници секрети от носове и гърла на болни деца и възрастни са положителни.

Доминират вирусите от тип А, като

пандемичният,

свински грип

A(H1N1) вече

се открива

2 пъти по-често

от A(H3N2).

Човек не може сам да прецени кой вид го е съборил и при обичаен ход на заболяването не е нужно. Установяването на точния причинител е от значение за готовността на болниците да реагират със свободни легла, лекарства и кислородни апарати при усложнения.

Само преди две седмици съотношението между двете разновидности беше 1 към 12, уточни националният консултант. Екипът му е изследвал пробите на 17 деца на възраст под 5 години за други 8 респираторни вируса. При тези тестове е

изолиран

парагрипен

вирус тип 3,

който е рисков

за малки деца,

и един вид аденовируси, разказа проф. Кантарджиев.

Човешките парагрипни вируси са разделени на типове от 1 до 4, най-разпространен е 3. Цялата група си прилича с грипните вируси и е втората по честота причина за болнично лечение на малки момчета и момичета с дихателно заболяване. В тази възрастова група парагрипните вируси се нареждат плътно зад респираторния синцитиален вирус, който тежко

поразява

кърмачетата и

недоносените,

но и дробовете

на хора над 80 г.

В България няма данни при колко души грипът е довел директно или косвено до смърт.

Не всяко съмнение при тежко болен се проверява лабораторно, а в актовете често се записва прекият повод, а не причината за фаталния край – спирането на сърцето. Това подхранва теорията, че с грипа до голяма степен е свързана увеличаващата се с около 7000 души месечно смъртност през зимата.

Към момента в националната референтна лаборатория пандемичният грип е доказан при четирима починали, каза директорът на НЦЗПБ.

Грипът ви повали ви? Моля, останете си вкъщи! 

Здравите – мийте се, пипайте дръжки и бутони

през салфетка, ползвайте мокри кърпички.

Тези, които се смятат за незаменими и продължават

болни да ходят на работа, поне да не кашлят срещу

хората в транспорта и офиса, а да го правят в ръкава си.

При увеличаване на болните от грип много хора ползват еднократни салфетки и мокри кърпички за местата, които всички пипат.

Ако се разболеете със симптоми на грип, в повечето случаи е достатъчно да останете вкъщи и да избягвате контакт с други хора, за да им спестите заразяване.

Ако обаче имате симптоми на грип и сте изложени на висок риск от грипни усложнения или се чувствате много зле, свържете се с вашия лекар – може да препоръча веднага да започнете антивирусна терапия. Ако има още някой, който не е чул: антибиотиците са безполезни – нямат никакъв ефект върху вируса и изобщо при кой да е вирус. Те влизат като тежка артилерия при бактериални усложнения.

Хората с най-голям риск от усложнения за грип са:

– Деца до 2 години.

– Възрастни над 65.

– Хора с отслабена имунна система и хронични заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечни проблеми, диабет, тежко затлъстяване.

Основният начин, по който вирусите на грипа се разпространяват, е от човек на човек, когато заразен кашля, киха или говори. Миниатюрни капчици, съдържащи вируса, се пръскат във въздуха и колкото по-сух е той, толкова по-голям е рискът дълго да се реят край нас и да живеят, полепнали по повърхности. По-голяма влажност “приземява” вирусите. Човек може да се зарази и като докосне заразните капчици и след това пипа собствените си очи, носа или устата.

Цивилизованото социално отговорно поведение е болните хора да си останат вкъщи, защото грипните вируси са изключително заразни, предупреди проф. Тодор Кантарджиев.

Тези, които се смятат за незаменими и продължават болни да ходят на работа, поне да не кашлят срещу хората в транспорта и офиса, а да го правят в ръкава си, да стоят по-далече от здравите, да не пипат общи вещи в офиса или поне да забърсват след себе си с влажни кърпички. На фона на масовите заболявания в момента и прогнозите следващата и по-следващата седмица да се достигнат предепидемични и епидемични стойности в личен план са важни профилактичните мерки, които всеки предприема. Възможностите не са много, но при постоянство и стриктност ефектът е висок, особено ако сте заобиколени от по-леко болни.

На първо място е избягването на места, където се събират големи групи хора. Както и ползването на асансьор – ще си дишате с едни хора буквално в лицето. Базово правило е честото миене на ръцете и самоконтрол да не се пипате по лицето, периодично да отваряте прозорците, за да се намалява концентрацията на патогените в затворените помещения, които делите с други хора. Може да ви изглежда обидно за околните, но ще намалите риска за себе си и ако отваряте вратите с еднократна салфетка или мокри кърпички – така правят впрочем много лекари. Прибягвайте до същата тактика за копчето за вратите в транспорта, асансьора и машините за кафе и опаковани храни. Както и за количката в супермаркета.

Използвайте собствена химикалка, когато се налага да се подпишете някъде – особено при лекар, но и в друга служба, в която “циркулират” големи потоци от хора.

Крайно време е, ако живеете нездравословно, да започнете да се храните пълноценно и балансирано; да спите достатъчно: за възрастен човек 7-8 часа, за малко дете – и повече; да прекарвате повече време навън и да проветрявате, ако, разбира се, въздухът е чист, а той е най-чист по време на снеговалеж; не взимайте произволно всички хранителни добавки, които можете да си позволите “на килограм”; погрижете се да не изпадате в дефицит на витамин D, съветва проф. Кантарджиев.

11 души със съмнение за грип са починали 

11 българи са починали в разгара на грипната епидемия, предстои окончателното доказване на причините за смъртта на всеки от тях.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Редица родни туроператори са започнали да местят резервационните системи и интегрираните с тях софтуери за управление на продажбите в чужбина. Това […]

 
Властта

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и […]

 
Здраве и красота

Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите си, които искат да се хранят здравословно, съобщи в. „Дейли мейл“.

Д-р […]

 
Жълто

Джанет Джаксън, 50 Сент и Крис Браун бяха сред артистите, които изнесоха концерт в Саудитска Арабия, бойкотиран от рапъра Ники Минаж […]

 
 

към началото