твоята гледна точка
Данъчната година започва след 4 дни
Автор Vnews, добавено на 08.01.2019 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Заплати, пенсии и стипендии в общ размер до 560 лв. вече няма да могат да бъдат запорирани заради дългове към хазната. Това е една от промените в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК).

Налозите за камиони ще са по-високи по две причини: екокомпонентата и различните прагове за облагане.

Размерът на неприкосновения доход е фиксиран до размера на минималната заплата, която от 1 януари се вдигна на 560 лв. До приемането на поправките размерът на защитения доход бе 250 лв., тъй като бе премахнато изискването тай да следва ръста на минималната заплата. Данъчни юристи предупреждават, че защитеният доход е само от изрично посочените три източника и заради дългове може да се слага запор и да се изземват доходи, придобити от стопанска дейност, наеми, хонорари и др.

Заради промени в данъчните и счетоводните закони, според които счетоводителите трябва да приключат финансовата година

до 10 януари

и да отчетат пред НАП на кого какви суми са изплатили, данъчната кампания стартира от тази дата. При плащането на налозите всеки, който има неуредени сметки с хазната, трябва да знае, че те вече задължително се погасяват, като се започне от най-старите до най- новите. Целта на тази мярка е да се намали размерът на наказателните лихви, които се трупат върху висящите суми и които са най-високи при отдавнашни дългове, тъй като сумата от лихвата се добавя към главницата и става част от нея.

Какви са другите

основни промени?

Те са разписани в Закона за местните данъци и такси, Закона за облагане доходите на физическите лица и ДОПК. От 1 януари т.г. кметствата ще започнат проверки на собствениците на повече от един имот, които са декларирали един или няколко от тях като основно жилище. Сега за имот, който е основно жилище, се дължи местен данък с 50 на сто намаление. Заради многото злоупотреби обаче бонусът отпада за всеки, който е обявил за основно повече от едно жилище.

Тъй като кметовете вече имат достъп до имотната система на финансовото министерство, когато установят нарушение, те ще начислят в пълен размер налога за всички жилища.

Отпада и ползваното досега облекчение за основно жилище при

таксата за битови

отпадъци,

което се изразяваше в освобождаване от плащане на първата и втората ѝ компонента – такса за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване и за обезвреждане на битови отпадъци и депо.

При сделки с автомобил нотариусите вече ще са длъжни да извършват проверка дали са платени всички дължими данъци върху МПС-то. Това ще става чрез автоматизиран обмен на данни със системата за обмен на информация, поддържана от Министерството на финансите , или със съответната система за администриране на местни данъци и такси на общината при посредничеството на информационната система на МВР. В момента такава проверка се прави само ако купувачът изрично я поиска.

Не по-късно от седмица след продажбата нотариусите вече ще уведомяват общините за прехвърлената собственост.

При определянето на данъчните оценки за имотите луксозната дограма и климатикът няма да увеличават данъчната оценка на имота и съответно размера на налога. Причината е, че те бяха въведени през 1999 г., когато все още бяха сравнително редки.

При ползването на данъчните облекчения за млади семейства, за деца и за деца с увреждания е отпаднало задължението към данъчната декларация да има документ от половинката, че той няма да ползва бонуса. Ако бъдат уличени в неправомерно ползване, двамата родители ще възстановят частта, която са ползвали, без да им се полага.

И двамата родители на деца с увреждания вече имат възможност да ползват облекченията, ако доходите им не позволяват те да се приложат от единия родител. Целта е и семейства с по-ниски доходи да ползват пълния размер на отстъпката.

Хората, които подават

коригиращи данъчни

декларации,

за да поправят грешки, допуснати в основната, вече могат да правят това само ако нямат задължения заради неправилно ползвани данъчни отстъпки. Който е получил парична награда от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, вече ще се облагат с окончателен данък, което означава, че ще се добавят към общата сума на облагаемите доходи. До момента те се облагаха с еднократен данък при изплащането им. Стойността на необлагаемите награди пък е повишена от 30 на 100 лева.

Стотинките изчезват от данъчната декларация. Целта е дължимият данък за довнасяне по годишната данъчна декларация да се внася без стотинки, а само в левове. Сега закръгляването към всеки пълен лев се прави след приспаданията за авансово удържан и внесен през годината данък. Това обаче се обезсмисля в случаите, когато от тази сума се правят и други намаления – например ползване на 5% отстъпка или на данъчно облекчение за безкасови плащания, след които отново може да се стигне до довнасяне на стотинки.

Самоосигуряващите се лица ще подават годишната данъчна декларация, както и всички други справки и декларации само по електронен път. В момента подаването на декларацията за дължими данъци е регламентирано само за предприятията – платци на доходи, които са задължени да удържат и внасят данъци.

Облекчен е режимът за внасяне на дължим данък за доходи на починали лица, като се предвижда по-дълъг срок за внасянето му в случаите, когато годишната данъчна декларация за тези доходи се подава след крайния срок на общия ред за подаване на годишните данъчни декларации – 30 април. Към момента не е предвиден по-дълъг срок за внасяне на данъка. Когато наследниците по една или друга причина се възползват от законовата възможност за подаване на декларация след 30 април, за дължимия данък се начислява лихва за просрочие.

От 2020 г. пък

ще отпадне

издаването на

служебни бележки

от работодателите,

а това ще става само при поискване от получателя на доходите. Това означава, че вече не е задължително да се прилагат служебни бележки към данъчната декларация. Всяко лице, което има персонален идентификационен код, ще може да прави справки в обявените за него данни от съответния платец на доход, което ще улесни попълването на декларацията и в случаите, когато тя не е подадена по електронен път.

Най-радикални промени има при изчисляването на

данъка на леките

автомобили и при

товарните

до 3,5 тона. Налогът вече се определя по нова формула, която има два компонента: имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на автомобила, а екологичният – екологичната категория, т.е. замърсяването, което причинява. Кметовете трябва да изберат диапазоните, зададени им в закона. Има шест диапазона на мощности на автомобили и съответно минимална и максимална стойност на границите на размера на данъка за всеки диапазон на мощност.

Досегашните диапазони до 37 и до 55 квт са обединени в един – до 55 квт, и са включени два нови – от 150 до 245 квт включително и над 245 квт. Коефициентът за годината на производство на автомобила е диференциран по години и е леко променен. Екокомпонентът ще осигури облекчение за собственици на автомобили, съответстващи на екологични стандарти Евро 4, и ще увеличи данъка за тези, чиито коли са под Евро 4. Отпаднало е облекчението за автомобили с действащо катализаторно устройство.

По-висок данък ще се плаща и за камионите. Увеличението на данъка идва по две направления. В момента данъкът за товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона се определя от общинските съвети в размер от 10 лв. до 30 лв. за всеки започнат тон.

От тази година данъкът ще се определя за всички започнати 750 кг. Моторите с двигатели до 74 квт и съответстващи на екологичните категории “Евро 3” и “Евро 4” ще бъдат с по-високи данъци. Още едно допълнително увеличение на данъка ще има за старите камиони и автобуси. Досега за автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с екологични категории “Евро 3” и “Евро 4”, данъкът се плащаше с 40% намаление. За автобусите, камионите с максимална маса над 3,5 т и влекачите с екологична категория “Евро 3” отстъпка няма да има, а за тези с “Евро 4” данъкът ще се плаща с намаление от 20%.

Например ако камионът е 10 тона, с “Евро 3” след ползване на отстъпката данъкът сега е 78 лв. Догодина отстъпка за него няма да има и ще трябва да се плати пълният размер на налога от 182 лв. Това представлява увеличение на данъка със 133%.

По отношение на камионите над 3,5 тона и автобусите с “Евро 5” и “Евро 6” няма промяна в отстъпката, като данъкът ще продължи да се плаща с 50% намаление. При мотоциклетите с двигатели до 74 квт и с категории “Евро 5” и “Евро 6” отстъпката на данъка също остава без промяна в размер на 60%.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева.

Това обяви изненадващо зам.-шефът на парламентарната група на движението Йордан Цонев. Допреди 3 дни ДПС настояваше субсидия да няма, като това обаче […]

 

Къпането в морска вода е добро за цялостното тонизиране на тялото, тъй като тя съдържа витамини и минерали, почти идентични със […]

 

Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им.

Констатацията е от […]

 
 

към началото