твоята гледна точка
Борисов наредил уволнения на чиновници
Автор Vnews, добавено на 02.01.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Министрите да започнат със съкращенията на чиновниците в техните администрации. Това разпореди вчера премиерът Бойко Борисов в началото на вчерашното заседание на Министерския съвет. На 2 януари премиерът събра правителството за първи път за тази година, а заповедта за съкращения бе издадена веднага след новогодишната честитка, която отправи към министрите си.

“Имате един план за съкращаване на администрацията, така че

това, което

вицепремиерът

Томислав Дончев

ви е казал, го

привеждайте в

необходимия

вид”,

обърна се премиерът към министрите.

В началото на декември Дончев изпрати писмо до всички министри със задачата до 20 декември да му изпратят предложения за съкращения в техните администрации. Идеята е не да се съкращават служители с общ процент, а да се оптимизират администрациите според работата и заетостта. Причината е, че част от администрацията е прекалено натоварена, а в другаде пък на чиновниците трудно им се намира достатъчно заетост.

Ако министрите не са достатъчно амбициозни в плановете си за съкращения, Дончев си запази правото той да им наложи свой вариант за оптимизация, предупреди ги вицепремиерът.

Все още обаче планът от кое министерство колко човека ще бъдат съкратени не е готов. Писмата от министрите са били получени в кабинета на Томислав Дончев буквално на Бъдни вечер. В момента те се анализират и обобщават и вероятно ще има план за съкращения до края на седмицата, обясниха от екипа на заместник министър-председателя.

Съкращенията се налагат и заради обединяването на административни услуги, както и заради започналата електронизация на управлението, обясни в края на 2018 г. Томислав Дончев в интервю за “24 часа”. 

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ СНИМКА: 24 часа

Освен директно рязане на бройки обаче със сигурност ще има и

преместване на

хора от едни

структури в други

– служители от администрации, където има прекалено много чиновници, ще бъдат пратени в такива, където хората не достигат, обясни Томислав Дончев. Той обяви, че не бил привърженик на общо рязане на администрацията с 5 или 10%, защото така реално само щели допълнително да се обезкървят ведомствата, в които липсват достатъчно кадри.

Част от съкращенията на администрацията ще е и приетата от правителството и Народното събрание мярка, според която чиновник, който се е пенсионирал, не може да продължи да работи в администрацията. Тя бе прокарана през Закона за бюджета, а президентът Румен Радев поиска Конституционният съд да се произнесе по този текст, защото според него нарушавал правото на труд.

Според правителството от началото на тази година трябва да бъдат съкратени 1650 служители, които вече са пенсионери. От тях 250 са служителите в администрацията на МВР.

На мястото на пенсионираните служители

да не бъдат

назначавани

нови хора,

предвижда едно от условията, които Дончев постави пред министрите в края на миналата година.

Пенсионери обаче ще могат да бъдат наемани по заместване, за да се намери по-бързо временен персонал. Така те ще могат да заменят служители в майчинство или в дълъг отпуск по болест. Финансовото министерство предлага и друга възможност за пенсионерите – да бъдат наети на обикновен трудов договор.

Защо се налагат съкращения

По-малко служители с по-добри заплати

В България заетите в държавната администрация са под 4% от всички работещи, а съотношението въобще на публичните служители към работещите е 15% при средно 18% за Европа. В публичния сектор работят малко над 544 хил. души, но в администрацията са само 139 хил., в това число и незаетите щатове. Стремежът на правителството е те да са по-малко, по-качествени и по-добре заплатени хора. Защото с ниски заплати не могат да привлекат високи специалисти. Така Томислав Дончев мотивира поисканите съкращения.

Целя администрациите да са правилно оразмерени и там да работят толкова хора, от колкото има нужда. През последните години оптимизацията е довела и до по-малко човекочасове работа.(24 часа)Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева.

Това обяви изненадващо зам.-шефът на парламентарната група на движението Йордан Цонев. Допреди 3 дни ДПС настояваше субсидия да няма, като това обаче […]

 

Къпането в морска вода е добро за цялостното тонизиране на тялото, тъй като тя съдържа витамини и минерали, почти идентични със […]

 

Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им.

Констатацията е от […]

 
 

към началото