твоята гледна точка
По 10 лв. на вярващ от държавата за църквата и мюфтийството
Автор Vnews, добавено на 22.12.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Държавна субсидия от по 10 лв. за всеки, който в последното национално преброяване се е самоопределил като православен християнин или мюсюлманин, ще получават православната църква и мюфтийството. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за вероизповеданията на второ четене в петък.

Законът предвижда субсидия да се дава само на тези вероизповедания, към които принадлежи над 1% от населението. У нас това са ислямът и християнството. Останалите вероизповедания ще получават субсидиите си по досегашния ред с решение в Закона за държавния бюджет за точно определена сума. Така те няма да получават по-малко пари от досега, но няма и да вземат повече.

Спорна точка по време на дебатите бе именно финансирането. В сегашния законопроект на второ четене бяха обединени двата проекта от първо – единият на “Обединени патриоти”, вторият на ГЕРБ и ДПС. В ъв внесения от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ бе предвиден таван от 15 млн. лв. на вероизповедание от новата държавна субсидия, но след като Светият синод се възпротиви, таванът падна. Без него БПЦ би трябвало да получава 44 млн. лв. годишно, което според управляващите е непосилно за бюджета. В крайна сметка се реши, че двете вероизповедания ще вземат годишно не по-малко от 15 млн. лв. Това обаче означава, че може и да не получат пълния размер на субсидията, ако държавният бюджет не го позволява.

“Една държава не може да не отдели 44 млн. лв. за официалното си вероизповедание. Това не е държава. Ощетявате църквата с един лош и антибългарски закон”, обърна се Юлиан Ангелов към ДПС. “Това не е предложение на ДПС. “Нямаме нищо против църквата да получава цялото финансиране, но ако Министерството на финансите може да го осигури”, отвърна Йордан Цонев. “Не мога да повярвам, че чувам такива спорове. На комисия текстовете бяха приети единодушно, а сега се говори, че са недогледани”, възмути се пък шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев.

Разходите за издръжката на духовните училища също ще се поемат от бюджета. Така се пресича възможно радикализиране. Текстът, който предвиждаше да се забранят даренията от чужбина, отпадна. Дирекция “Вероизповедания” също няма да контролира тези средства.

Забранява се и използването на озвучителна техника от храмовете и молитвените домове освен на празници, и то само с разрешение от общината.

Предложенията на патриотите бяха отхвърлени. Отпадна и това за 300 души минимален праг вярващи, за да се регистрира едно вероизповедание. “Националистите малко преекспонираха темата, но ние, патриотите и национално отговорните партии, направихме една много голяма крачка с този закон”, коментира след приемането му лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Патриотите опитаха да провалят кворума

Гласуването на промените в Закона за вероизповеданията, с което депутатите финализираха работата си за тази година, предизвика раздор в управляващата коалиция. От “Обединени патриоти” дори първоначално бойкотираха заседанието на парламента, а по-късно малкият партньор напусна залата.

Недоволството на групата на ОП започна още в началото на заседанието. В знак на протест срещу текстовете, внесени от партньорите им, те не се регистрираха в залата и така парламентът не успя да събере кворум от първия път. Патриотите недоволстват, че със закона се избързвало, а текстовете не са добре написани.

Най-бурно реагираха на правилата за финансиране, според които мюсюлманското вероизповедание също ще получава солидна държавна субсидия.

“Излязохме, защото не искаме да участваме в уговорен мач. А това представлява днешното заседание”, коментира пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като предложенията на патриотите бяха отхвърлени. Към думите му се присъедини и атакистът Павел Шопов, който определи случващото се като “тежка сделка между ДПС и ГЕРБ”. “Не може да раздаваме държавни милиони и да не искаме отговорно поведение отсреща, като сложим забрана за финансиране отвън”, коментира пък Искрен Веселинов от ВМРО.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 
 

към началото