твоята гледна точка
Марк Жирардели е мажоритарният собственик на “Ски зона Банско”
Автор Vnews, добавено на 17.12.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Световната ски легенда Марк Жирардели притежава 100% от собствеността на “Такс сървисиз лимитед” – компанията, която е мажоритарен собственик на “Юлен” АД.

Оригинала на документа, който доказва това, Жирардели показа в понеделник на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов. След срещата на 4-мата новината бе съобщена от пресцентъра на екоминистерството.

Въпросът за собствеността на концесионера на “Ски зона Банско” е бил поставен от министър Нено Димов заради обществения интерес и във връзка с развитието на курорта Банско.

Жирардели е упълномощил изпълнителното ръководство на “Юлен” АД да води преговори за изменение на настоящия концесионен договор за ски зоната.

“Присъствах на срещата с тримата министри в сградата на МОСВ, но не съм упълномощен да разкривам подробности около придобиването на “Юлен” АД от страна на Жирардели, който лично ще направи изявления скоро”, каза пред “24 часа” адвокатът на дружеството Петър Петров. Той разказа, че една от целите на срещата всъщност е била Жирардели да се запознае от първа ръка с водените преговори между “Юлен” АД и екип на МОСВ за

предоговаряне

на условията на

концесионния

договор

за “Ски зона Банско”.

“Миналата седмица ръководството на дружеството – аз и изпълнителният директор Мая Христоскова, имахме само уточняване на рамката на преговорите, но по същество те започват сега. Г-н Жирардели ни упълномощи да ги водим, вероятно до края на настоящия зимен сезон, който е в средата на април, ще сме готови”, уточни Петров.

Става въпрос за неяснотите в концесионния договор, подписан още през 2001 г., по отношение на границите на ски зоната, както и за необходимостта от увеличение на концесионното възнаграждение от страна на “Юлен” АД.

От вчерашното съобщение на екоминистерството става ясно, че в договора ще бъдат включени и санкции при нарушение на екологичното законодателство. От ведомството обясниха, че според действащия концесионен договор те имат право да налагат санкции само в случай че концесионерът спре да плаща годишната концесионна такса.

Преди около месец Министерският съвет

упълномощи

министър Нено

Димов да

проведе преговори

за промяна

на концесионния договор, следвайки указанията на главния прокурор Сотир Цацаров, отправени седмица преди това от телевизионния екран.

Става въпрос основно за два казуса: увеличение на годишните такси и уточняване на площта на концесията.

Между двете обаче няма нищо общо – концесионното възнаграждение се определя по формула, която взема предвид приходите на концесионера от ски зоната.

Според екоминистерството формулата ще се запази, като има вероятност за увеличение на годишното възнаграждение с до 30%.

По отношение на площта на концесията обаче казусът е много заплетен и Нено Димов вече публично заяви, че разплитането му няма да е лесно.

В оригиналния концесионен договор площта на концесията е определена на приблизително 95 хектара, но в същия член там, където са определени границите, са записани координати, които представляват около два пъти по-голяма площ. На трето място в текста е определена съвсем друга площ, която надвишава и втората.

Проверките, правени досега от екоминистерството, са показали, че концесионерът не ползва по-големи площи от първоначалните, но записът в договора трябва да бъде оправен, смятат юристи.

По време на срещата в екоминистерството в понеделник е станало въпрос и за изграждане на втори кабинков лифт. И тримата министри категорично са заявили, че зимният туризъм има бъдеще в България и трябва да се развива.

Жирардели е бил запознат със ситуацията около воденото дело във ВАС, чийто петчленен състав върна преди седмица в изходно положение казуса с това дали държавата е длъжна да прави екооценка на промяната на плана за управление на Национален парк “Пирин”, която позволява изграждането на втори лифт. В момента се очаква делото да се гледа отново на първа инстанция, но от друг тричленен състав на съда.

В събота по време на откриването на зимния сезон в Банско Жирардели призова държавата да реши проблемите с инфраструктурата в курорта. “Банско има потенциал да стане световен курорт. Не трябва да се изпуска това. Ето, световната купа се връща отново тук за този сезон. А курорти в Словакия, Словения и Хърватия чакат по 20-30 години да им се даде състезание. Това говори за доверието, което ни има международната федерация, и до момента сме се справили перфектно”, подчерта Жирардели. (24часа)Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева.

Това обяви изненадващо зам.-шефът на парламентарната група на движението Йордан Цонев. Допреди 3 дни ДПС настояваше субсидия да няма, като това обаче […]

 

Къпането в морска вода е добро за цялостното тонизиране на тялото, тъй като тя съдържа витамини и минерали, почти идентични със […]

 

Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им.

Констатацията е от […]

 
 

към началото