твоята гледна точка
Данък сгради и такса „смет“ остават същите през 2019-а
Автор Vnews, добавено на 15.12.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

30,5 млн. лева от общинския бюджет са предвидени за почистване на Варна през следващата година. Предложеният от кмета проект на план-сметка „Чистота“ беше гласуван от членовете на комисията „Благоустройство и комунални дейности“.

Бюджетът за сметосъбиране и сметоизвозване е почти същият като през 2018 г. и е в размер на близо 9,16 млн. лв. За обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци са предвидени 11,17 млн. лв., а за почистване и поддържане на чистотата на обществените места – близо 10,17 млн. лв.

Очакваните приходи от такса битови отпадъци са в размер на 28 млн. лева. Около 1,5 млн. лева се предвижда да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ, a преходният остатък е в размер 1 млн. лв.

Увеличение на такса смет във Варна няма да има,  заяви Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет” в Община Варна.  Таксата за жилищни имоти, която е сред най-ниските в страната, остава 0,98 промила от данъчната оценка.

Янко Станев  (СДС) изрази мнение, че въпреки увеличението от 800 хил. лв. средствата в размер на 6,1 млн. лв. за почистване на обществени места са недостатъчни. Той даде за пример Пловдив и Бургас, където на всеки жител се падат съответно по 27 лв. и 21 лв., докато за Варна сумата е 11 лв. Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Само за ден заразата е потвърдена в 2/3 от изследваните проби – това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория инфлуенца е доказана и при 4-ма починали. Циркулират също парагрипни вируси и аденовируси – откриват […]

 

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 
 

към началото