твоята гледна точка
Данък сгради и такса „смет“ остават същите през 2019-а
Автор Vnews, добавено на 15.12.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

30,5 млн. лева от общинския бюджет са предвидени за почистване на Варна през следващата година. Предложеният от кмета проект на план-сметка „Чистота“ беше гласуван от членовете на комисията „Благоустройство и комунални дейности“.

Бюджетът за сметосъбиране и сметоизвозване е почти същият като през 2018 г. и е в размер на близо 9,16 млн. лв. За обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци са предвидени 11,17 млн. лв., а за почистване и поддържане на чистотата на обществените места – близо 10,17 млн. лв.

Очакваните приходи от такса битови отпадъци са в размер на 28 млн. лева. Около 1,5 млн. лева се предвижда да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ, a преходният остатък е в размер 1 млн. лв.

Увеличение на такса смет във Варна няма да има,  заяви Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет” в Община Варна.  Таксата за жилищни имоти, която е сред най-ниските в страната, остава 0,98 промила от данъчната оценка.

Янко Станев  (СДС) изрази мнение, че въпреки увеличението от 800 хил. лв. средствата в размер на 6,1 млн. лв. за почистване на обществени места са недостатъчни. Той даде за пример Пловдив и Бургас, където на всеки жител се падат съответно по 27 лв. и 21 лв., докато за Варна сумата е 11 лв. Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 
 

към началото