твоята гледна точка
Още 15,6 млн. лева за туризъм и околна среда в пограничния регион между България и Турция
Автор Vnews, добавено на 14.12.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на туризма и опазване на околната среда в пограничния регион между България и Турция по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП между двете държави.

Това е станало известно по време на Комитета за наблюдение на програмата в Поморие, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Форумът е бил председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Бейза Туран – директор на Дирекция „Финансово сътрудничество“ в Министерството на европейските въпроси на Турция. Официален гост на събитието е била Магали Леноел, отговаряща за програмата в Европейската комисия.

В рамките на комитета е било дадено началото на изпълнението на проектите, подадени по Втората покана, обявена в началото на годината. Зам.-министър Николова е отчела сериозен интерес от страна на бенефициентите и е посочила, че са получени 130 проекта. За първи път кандидатстването по програмата е било изцяло по електронен път.

„След извършване на съответните анализи беше установено, че с разполагаемия ресурс от над 15,6 млн. евро ще гарантираме финалното изпълнение на заложените по програмата резултати и ще използваме наличните средства за дейности в полза на организациите и хората в целевия регион“, е казала Николова. Така по програмата в граничния регион към днешна дата се влагат над 25 млн. евро, като се реализират и 43 проекта, одобрени по първата покана на стойност от почти 10 млн. евро. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси, а 27 са от типа „меки мерки“ за популяризиране и насърчаване на възможностите за туризъм. Сред „отличниците“ на програмата по първата покана са областите Бургас и Хасково, където се работи по най-много проекти.

Магали Леноел от ЕК е дала много добра оценка и е похвалила Управляващия орган на програмата за темпото на изпълнение и приключилото набиране на проекти по втората покана.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Само за ден заразата е потвърдена в 2/3 от изследваните проби – това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория инфлуенца е доказана и при 4-ма починали. Циркулират също парагрипни вируси и аденовируси – откриват […]

 

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 
 

към началото