твоята гледна точка
Димитър Радев: Българите държат в банките 48 млрд. лв.
Автор Vnews, добавено на 10.12.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Хората държат в банките в България в момента 48 млрд. лева, а фирмите – 20 млрд. лева. Общо към 72-73 млрд. имат гражданите и фирмите в банки, изчислява Димитър Радев, управител на БНБ. Според него се забелязват ясни знаци за забавяне на икономическия растеж в световен план.

„Рано е да говорим за финансова криза, но има явни индикации за забавяне на икономическия растеж. Това показва, че ние ще навлезем в един икономически цикъл на не толкова добри икономически времена в сравнение с последните близо 10 години“, каза гуверньорът.

Според него е трудно да се предвиди колко време ще продължи и какъв ще е размерът на забавения растеж, тъй като върху този процес влияние оказват и политически, и икономически фактори. Радев увери, че БНБ предприема необходимите мерки, за да ограничат негативните последствия.

Състоянието на банковия сектор у нас се подобрява през последните три години, подчерта управителят на БНБ. Влизането на страната ни в Банковия съюз е първата стъпка към присъединяването към Еврозоната. В началото на следващата година ще бъде направена задълбочена оценка на банките у нас. Мерките, които се предприемат, дават основание на Димитър Радев да вярва, че процесът ще премине гладко.

„Ще има увеличаване на функциите на Европейската централна банка, но това ще става в рамките на близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и като модел това няма да се различава от организацията на надзорната дейност, която съществува в Еврозоната“, заяви Радев.

В рамките на една година ще има яснота кога и как ще се присъединим към банковия съюз, обяви управителят на БНБ. Според него бъдещо въвеждане на еврото у нас не би довело до сериозно нарастване на инфлацията. „Това, което категорично може да се каже, е че по отношение на паричния режим няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища, както на тази първа стъпка Банковия съюз и валутния механизъм, така и с приемането на еврото. Това обаче категорично не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените“, коментира пред БНТ Радев.

Консолидацията на банките е естествен процес, който не трябва да буди притеснение, добави той. Очаква се в едни по-дългосрочен период в резултат на този процес да възникнат няколко големи европейски банки, които ще бъдат съпоставими като размер с големите американски и с банките в Азия. Това в никакъв случай не означава, че по-малките национални банки ще изчезнат. Техният брой ще се оптимизира, но те ще имат място на пазара и в бъдеще“, уточни Радев.

Димитър Радев потвърди прогнозите, че сме в предверието на нов цикъл на нарастване на лихвите. „Това е нещо,което вече наблюдаваме в САЩ, при тях увеличението на лихвите започна през месец декември 2015г. Към момента лихвите са вече 2- 2,25%там, а тръгнаха от равнища 0-0,25%. Това, което централните банки правят, е този процес да бъде плавен и добре комуникиран. Очакваме този процес да започне в Европа през втората половина на следващата година“, подчерта управителят на БНБ.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Независим прокурор ще разследва главния. Тази промяна в правосъдната система ще предложи правителството до дни. Това стана ясно от интервюто на премиера Бойко Борисов пред bTV.

Мярката e включена в препоръки на […]

 

В сряда сутринта в крайните южни райони и на места в планините все още ще превалява, но до обяд валежите навсякъде […]

 

Върховният административен съд с определение от 27.11. 2019 г. нарежда да се прекратят безусловно действията на кмета на община Варна и […]

 
 

към началото