твоята гледна точка
От българите си зависи дали ще напредваме или ще се изселваме!
Автор: Източник: ЕДЛАНТА, добавено на 09.12.2018 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Интервю с български студент в Англия, решил да се завърне у нас

Апостол Сотиров е сред младите хора, които избират да се завърнат в България и да правят бизнес тук, след като са получили знания и квалификации в чужбина. Защо е направил този избор, защо не е останал в страната с по-висок стандарт, защо избира кариерно развитие в България, въпреки големите възможности за реализация, които предлага Англия? Отговорите на всички тези въпроси са в следващите редове.

Каква е историята му? Апостол Сотиров записва бакалавър в Техническия университет в София, специалност Компютърни Системи и Технологии на немски (в немския факултет към ТУ-София), в периода 2008-2012г., а след това магистратура по Софтуерно инженерство в University of York, Англия. От януари 2014г. работи като софтуерен инженер в София в един от големите клонове на средна по големина международна софтуерна компания. 

 

– Разкажи ни как се насочи към образование в чужбина? 

Исках да опитам нещо различно, а и също така да имам престижна диплома, защото знаех, че магистратурата ще е най-високата степен на образование за мен, не смятах да продължавам с докторантура и исках най-високата ми степен да е от престижен университет. Исках да видя нови неща и общо взето да мога да почерпя опит от висшето образование в чужбина.

-Какви бяха ползите от това решение?

Образованието в чужбина определено ти гарантира много добро личностно развитие, компетенции относно това, с което искаш да се занимаваш – и технически и практически опит, понеже там образованието е доста по-практически насочено, без излишни предмети, без излишен материал или поне сведено до минимум. Придобиваш също организационни умения, подобряваш като цяло работата в екип. Също така опознаването на нова среда, нова култура, среща с много нови хора – това са неща, които според мен оказват много голямо влияние на човека в положителен смисъл.

-Защо един студент решава, че не иска да учи в България? Ти имал ли си дилема дали да учиш тук или в чужбина?

Първоначално имах дилема, да. Ако не ме бяха приели в нито един университет в Англия, може би щях да започна работа в България и паралелно с това да уча магистратура тук. Не смятам, че България е лоша страна за обучение, стига човек да е постоянен и да знае какво иска. Просто исках да опитам в Англия и се получи. Но в никакъв случай не искам да кажа, че съжалявам, че съм завършил бакалавър в България и че съм си изгубил времето или нещо подобно. Определено смятам, че и страната ни дава добри възможности.

-Какво трябва да се промени у нас, за да бъдат университетите ни на световно ниво? 

Трябва най-вече да се промени организацията, политиката. В момента за всеки студент се дават едни пари на университета, независимо от това как е подготвен и как се реализира, просто е важна бройката. По този начин се обезсмислят усилия от гледна точка на подобрение на средата, базата, програмите. Просто липсва този стимул. От друга страна самите професори нямат този авторитет, който имат професорите в чужбина, не са така мотивирани да работят в повечето случаи. Има някои единични случаи разбира се, където е по-различно положението. Средата е малко демотивираща и за студенти и за самите преподаватели.

Друг проблем е може би въпрос, свързан с пари, които се отпускат и не се разпределят както трябва. Не мисля обаче, че парите, които се влагат са малко, просто може би трябва да се разпределят правилно, за да има по-привлекателни програми, които отговарят практически на нуждите на бизнеса, съответно вече и преподавателите да подхождат с по-голямо внимание в тази работа, а не просто да изчетат лекцията и да вземат един хонорар. Разбира се, трябва да има повече практикуми и да преподават и хора, които са реално практикуващи в дадена сфера. В Англия например преподаваше представител на Rolls Royce. Срещите с тези хора са изключително полезни, защото те говорят от личен опит.

-Как, защо и кога реши да се върнеш у нас, за да приложиш квалификацията на родна почва? 

Първоначално исках да остана там, заминах с тази идея, но тя не се реализира. Моята специалност е такава, че мога да го работя това нещо навсякъде. Тук, в България, получих такова предложение, каквото в Англия така и не получих и предпочетох да се върна, защото условията са добри. Направих избор от чисто професионална гледна точка, още повече, че аз знаех, че дори да остана там за известно време, ще се върна. Този сектор търпи развитие в България. Освен това мога да работя и тук, да съм близо до семейството.  

-Смяташ ли, че в България един млад човек може да се чувства добре? Има ли достатъчно добри възможности за кариерно развитие и реализация?

Да, абсолютно! Познавам и много хора от моето обкръжение, които се чувстват много добре в България. В крайна сметка нещата зависят от това колко е сериозен, колко е мотивиран човек, колко силно иска да се обучава, да напредва, да следи новите тенденции. Ако човек е сериозен и в България може да се развива добре. В някои отношения дори повече отколкото в чужбина. Пример за това е ИТ сферата, също така ако човек е предприемчив – тук също има възможности – за един зъболекар има успех, ако си отвори кабинет например. Просто трябва да си смел, да не те е страх.

-В какъв период според теб се намира ИТ сферата, какво  ѝ е нивото в момента ?

Мисля, че продължава стабилното развитие, което в последните няколко години бележи сферата, има много нови фирми, които или се преместват тук или отварят офиси или има планове да го направят и мисля, че има бъдеще. Малко ми е болно от една страна, че предимно се говори за аутсорсинг и дори се бием в гърдите, че това е нещо голямо, нещо страхотно, но това е работа, която пренасочват от по-развитите държави насам. Не мисля, че това е нещо, с което да се гордеем, по-скоро трябва да има български предприемачи, които да установяват тук своя бизнес и да оставят голямата част от парите тук, трябва да се повиши качеството, да са по-интересни проектите, за да може и хората да са по-мотивирани. Има още потенциал в тази насока, но това вече зависи от законодателство и т.н. Говоря за българи, които имат идеи и искат да ги реализират някъде, но в много от случаите избират да си направят фирма и да печелят в чужбина, защото там знаят, че могат да направят някаква прогноза, а тук е различно. Специално за ИТ сферата говоря, където нещата не зависят много от правителство и т.н., но все пак пазарът определя всичко.

-Какво в България ти харесва най-много и кое е нещото, което винаги ще те накара да се завърнеш тук, дори в бъдеще да имаш причина пак да живееш в чужбина?

Семейството, приятелите и фактът, че природата ни е много хубава. Моите хобита са свързани с планини, с море, с неща, които не навсякъде са достъпни. Защо ние също да не се постараем да направим България хубаво място за живеене? Ние самите сме хората, които ще постигнат това, няма кого да чакаме. Няма да дойде чужденец и с такова усилие да направи нещо, което да е хубаво за нас. Този чужденец ще дойде, ще си направи фирма, ще си изкара парите и ще се изнесе там, откъдето е дошъл. От българите си зависи дали ще напредваме или ще се изселваме.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

В много страни броят на новите случаи на заразяване със SARS-CoV-2 се увеличава, дори подобрявайки рекордите от пролетта. Имунитетът след заболяването засега съответства на оптимистичните прогнози, а ранните ваксини може да […]

 

86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 915 PCR теста. […]

 

Да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 2015 година, е една от идеите, които се обсъждат в момента за повишаване на […]

 
 

към началото