твоята гледна точка
Работна група ще търси решение за незаконните водопроводи във Варна
Автор Vnews, добавено на 04.12.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Да бъде създадена работна група, която да  намери решение на проблема с незаконните водопроводни и канализационни мрежи във Варна. Това реши пoстоянната комисия по архитектура към Общинския съвет.

От страна на местния парламент в групата ще се включат съветниците Антоан Влаев и Пейчо Бюлбюлев. Представителите на останалите институции – РДНСК, „ВиК-Варна” и общинската администрация, ще бъдат излъчени на следващ етап.

Проблемът беше повдигнат на предното заседание на архитектурната комисия. Съветникът Антоан Влаев алармира, че голям процент от изградените канализационни и водопроводни мрежи в селищните образувания във Варна не са въведени в експлоатация. Това създава проблем както за гражданите, така и за бъдещите инвеститори. 

Като воден оператор „ВиК-Варна” съгласува само технически решения на това дали някой може да бъде присъединен към съществуваща инфраструктура или не, обясни днес пред съветниците зам.-управителят на дружеството Михаил Маринов.

Той добави, че в географската информационна система на „ВиК-Варна” почти всички водопроводи са заснети и нанесени като съществуващи, но няма информация дали определени водопроводи са въведени в експлоатация.

Проблемът е много сериозен и от няколко години се търси разрешение, заяви Румяна Гороломова, началник отдел „Инфраструктурни проекти” в общинска дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване”.

Тя обясни, че по закон подобни строежи имат 10 години за завършване, което е в сила от 2013 г. А най-голям процент от водопроводите, които са в действие без да са въведение в експлоатация, са от времето на бума в строителството след 2000 г. Общинският експерт разкри още, че с РДНСК е постигнато споразумение при присъединяване към изградени до 2001 г. комуникации да не се търси законност.

Председателят на комисията по архитектура Димитър Карбов разкри, че е потърсил РДНСК-Варна, за да покани техен представител на днешното заседание. От инспекцията обаче отклонили поканата с мотива, че са много заети и физически не могат да присъстват.

Община Варна може да прояви инициатива и наеме надзорна фирма, която да задвижи процеса и проследи кои водопроводи и канализации, изградени на общински улици,  могат да бъдат въведени в експлоатация, смята главният инженер на „ВиК-Варна” Петър Карагьозов.

Според главния архитект на Община Варна Виктор Бузев, проблемът може да бъде решен с подаване на сигнали до РДНСК. От строителния контрол трябва да направят проверка и констативен протокол за наличието на водопровод или канализация.

Ако те не са въведени в експлоатация, но функционират, водата може да бъде спряна до предоставяне на нужните документи и узаконяване на мрежата. Според арх. Бузев инвеститорите зад подобни инфраструктурни проекти се крият, за да не понесат санкциите на РДНСК.

„Отделните институции имат инструменти за справяне с казуса. Те обаче трябва да уеднаквят политиките си и да начертаят общ път, по който да вървят“, изтъкна главният архитект. Темата ще влезе в дневния ред и на следващите заседания на комисията по архитектура. Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 
 

към началото