твоята гледна точка
Финансовата комисия прие бюджет 2019
Автор Vnews, добавено на 22.11.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

За първи път ще има нов механизъм за изчисляване на изравнителната субсидия на общините. Общините, които имат собствени приходи – данъчни и неданъчни, на жител население повече от 120% от средното за страната – означава, че имат достатъчно собствени приходи и не е нужно да получават допълнително изравнителна субсидия. Това са 19 общини – не само големите, а курортни или с големи предприятия. Тяхната субсидия ще се разпределя на по-малките“. Това заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова след приетия на второ четене бюджет за 2019 г.

Тя посочи, че смисълът на новия механизъм е да изравни и да подпомогне общините, които нямат достатъчно собствени данъчни и не данъчни приходи.

„Преди години даже големите общини правиха вноска в бюджета и от нея се формираше допълнителна изравнителна субсидия за малките. Това във времето се е загубило, а големите общини със собствени данъчни приходи получаваха такива субсидии за сметка на малките.“, допълни още Стоянова.

На въпрос дали ще има преходен период, Стоянова посочи, че тепърва общините ще изготвят бюджетите за следващата година и няма нужда да се въведе такъв период.

В бюджета за следващата година е планирано 43,8 млрд.лв. да са приходите. 44, 5 млрд. лв. се готви да похарчи държавата.

Няколко финансови рекорда са заложени в новия бюджет за догодина. След като прескочи 100 млрд. лв., брутният вътрешен продукт ще продължава да расте и догодина ще наближи 120 млрд. лв. – планът е стоките и услугите, които ще се произведат, да са за 116,7 млрд. лв.

Държавата няма да тегли нов външен дълг, може да се финансира от вътрешния пазар с емисии ДЦК до 1 млрд. лв., като общият размер на държавния дълг може да стигне най-много до 22 млрд. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Русе е четвъртият град с доказани случаи на грип. До четвъртък се знаеше само за болни в София, Силистра и Стара Загора. Засега от всички градове се изолират вируси от група […]

 

Старахте се да изберете най-хубавите подаръци за семейството и приятелите си, но изведнъж разбирате, че дъщеря ви тийнейджърка вече не иска […]

 

Атаката в Страсбург е терористичен акт. Това съобщи полицията часове, след като мъж, който има полицейско досие и криминално минало, стреля […]

 
 

към началото