твоята гледна точка
Варненски лекар асистира на един от най-известните специалисти в областта на ендоскопската гръбначна хирургия в Европа – д-р Ралф Вагнер
Автор Vnews, добавено на 22.11.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Ендоскопското обурудване е предоставено от световния лидер в тази област –  Joimax

Варненският неврохирург д-р Димитър Харитонов асистира на един от най-известните специалисти в областта на ендоскопската гръбначната хирургия в Европа – д-р Ралф Вагнер*. Двамата извършиха серия от ендоскопски интервенции на пациенти с гръбначни заболявания.

Операциите бяха  извършени в единствената в България „Хибридна зала“, която се намира в новата високотехнологична Университетската Болница „Сърце и мозък“ в Плевен, с помощта на ендоскопската система на фирма Joimax – лидер в гръбначната ендоскопска хирургия.

Апаратурата, с която д-р Вагнер и д-р Харитонов извършиха интервенциите ще бъде предоставена от производителите за ползване от УМБАЛ „Сърце и мозък“.

„Това е наистина уникална, не само за България, ендоскопска система, която гарантира в още по-висока степен щадящи за пациентите гръбначни операции“, заяви д-р Харитонов.

Новата техника ще бъде инсталирана в „Хибридната зала“ на болницата.  Амбициите на ръководството на здравното заведение са то да стане референтен център за обучение в областта на ендоскопската гръбначна хирургия.

Единствената по рода си в България, а и на Балканите, мултифункционална операционна зала разполага още с интраоперативен ядрено-магнитен резонанс, интраоперативен ангиографски апарат, както и навигационна система за видеоинтеграция на образите, с която се предоставя на лекарите изображения в реално време. Наличната високотехнологична апаратура позволява мултимодален подход към пациента като предимствата са възможността от извършване на пълният обем от минимално инвазивна гръбначна хирургия  и при нужда преминаването към открита конвенционална хирургия. Това значително съкращава времето за решаване на клиничния казус и в голяма степен намалява  риска при  съответната хирургична интервенция.

„С предоставената от Joimax апаратура ще могат да се осъществяват интервенции, които ще позволят много по-бързо възстановяването на пациентите, значително по-малко увреждане на тъканите, на практика липсваща кръвозагуба, по-малка следоперативна болка. Миниинвазивните интервенции са особено препоръчителни за възрастните пациенти, за които откритите и дълго продължаващи операции  са рискови“, обяснява варненският неврохирург.

За последните три месеца в УМБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен екипът на д-р Харитонов е извършил повече 50 операции.

 

Свързано изображение*Д-р Ралф Вагнер е специалист по ортопедия и гръбначна хирургия. След като завършва медицина в Регенсбург, специализира и работи Мюнхен и Париж. От 2001 г. работи в Клиника по ендоскопска хирургия  на рамото и гръбначния стълб, в Румселсберг Айнщайн Уичерхаус, а от 2003 г.  е старши лекар в Klinikum Karlsbad Langensteinbach. От 2007 до 2010 г. е ръководител на центъра по хирургия на гръбначния стълб в болница „Бетаниен“ във Франкфурт. През 2011 г. става ръководител на екипа по ендоскопска гръбначна хирургия в Центъра  по гръбначна хирургия  LIGAMENTA във Франкфурт.

Той обучава лекари от  водещи световни клиники и представя резултатите от изследванията си на международни конгреси. Д-р Вагнер е един от най-добрите ендоскопски  гръбначни хирурзи в Германия и Европа.

Резултат с изображение за димитър харитонов неврохирургД-р Димитър Харитонов д.м.  завършва Медицински универститет „Проф. Д-р П. Стоянов“ Варна, през 1996г. Има квалификация по неврохирургия –  2002; магистърска квалификация по мениджъмънт на здравеопазването от Медицински университет „Проф. П. Стоянов“, Варна през 2011;  Европейска диплома по гръбначна хирургия – 2014 г.
Участвал е в множество обучения в Германия, Швейцария, Австрия, Гърция, Турция, ОАЕ, Сингапур, Чехия, Холандия, Италия и Испания.

Специалист-неврохирург с дългогодишна практика в ОАЕ, специализирал гръбначна хирургия в гр. Лил, Франция- Университетска Болница Roger Salengro и Виена, Австрия.

Д-р Харитонов провежда консултации в Медикал Лайф Център във Варна, ул. „Васил Петлешков“ №3 в четвъртък след обяд и петък през целия ден.

За записване: 052 630 000Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Новите потвърдени случаи на заразени с коронавируса у нас за денонощие са 119. Те са установени след 1 491 направени теста. Това сочат данните в Единния информационен портал.

Спадът в новите случаи […]

 

Световната здравна организация (СЗО) удължи режима на международно извънредно положение заради пандемията от коронавирус с още три месеца. Това съобщи днес […]

 

През август се очаква средните температури у нас да бъдат около нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, […]

 
 

към началото