твоята гледна точка
Изкуствен интелект открива бързо и безболезнено рак на гърдата
Автор Vnews, добавено на 19.11.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

За първи път извън столицата – в “ДКЦ 5 – Света Екатерина” във Варна, се предлага възможност за изследване посредством най-съвременния познат метод за ранна диагностика на рак на гърдата. Той е безболезнен, щадящ и напълно безвреден. При него няма облъчване, което позволява да бъдат правени прегледи няколко пъти в годината.

Тези възможности на съвременната методика я правят особено предпочитана за първоначален скрининг на рака на гърдата особено в случаите на генетична семейна обремененост или лечение с хормонални препарати, обяснява управителят на общинския ДКЦ д-р Галинка Павлова.

Изследването, характеризиращо се с изключителна точност и бързина, се основава на контактна термография с течни кристали. Един от сигналите за наличие на рак на млечната жлеза може да бъде повишената температура на кожата. Именно за тези отклонения ще следи новият апарат за диагностика. За няколко минути се генерират 45 термографски образа, които се изпращат за анализ от изкуствен интелект в база данни на сървъра на фирмата в Полша. Резултатите за анализ се получават в рамките на няколко минути.

Предимство на иновативната методика е и възможността да се откриват злокачествени образувания, които остават невидими за ултразвука. Технологията позволява да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие с размер от едва 3 мм.  Диагностициран в такава фаза, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези, припомнят специалистите.

    „Нуждаем се от ефективно провеждане на профилактика за ранно диагностициране рака на гърдата. В това отношение, изключително полезни могат да бъдат специалистите от извънболничната помощ. Профилактиката следва да бъде приоритет не само на думи, но и на практика. Успехът в битката срещу заболяването би се умножил, ако действат национални скринингови програми,  които да са основа за превенция на това заболяване. Провеждането на иновативното изследване за ранно диагностициране рака на гърдата, е  израз на отговорно лично отношение на жените към собственото им здраве, коментира д-р Галинка Павлова, управител на „ДКЦ5Варна- Св. Екатерина“ ЕООД:

    Изследването не се покрива от здравната каса и цената й е 55лв.

    Офциалното представяне на иновативния метод за диагностика ще бъде на 20.11.2018г. от 12.00 часа в „ ДКЦ5 Варна- Св. Екатерина“ ЕООД.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Депутати от ГЕРБ внасят в парламента законодателни промени, с които целят по-строго обвързване на някои социални помощи за семейства с редовното посещение на децата в задължителната предучилищна форма на образование и […]

 

По-дълъг платен отпуск, повече средства за работно облекло и за квалификация ще получават над 4500 варненски учители. Придобивките са заложени в […]

 

Елена Йончева беше избрана с тайно гласуване от Националния съвет на БСП за водач на листата за евроизборите. Кандидатурата на Йончева […]

 
 

към началото