твоята гледна точка
Всеки ден 11 българчета са жертви в интернет
Автор Vnews, добавено на 19.11.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Всеки ден 11 българчета са били жертви на поведението на недоброжелател в интернет, алармира Труд. Това показват данни на Националния център за безопасен интернет, според които сигналите за дете в беда в мрежата за 2017 г. са над 4 000. От тях 2 878 са предадени на специалисти от ГДБОП, което означава – престъпление с деца в интернет.

„Работили сме по много сигнали. Някои не са били реални. Най-често срещаните злоупотреби са сексуален тормоз и изнудване и разпространение на материали, съдържащи сексуална експлоатация през peer to peer мрежите”, съобщи пред „Труд” комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП. Над 80 от случаите на комуникация между педофили и деца са разкрити през 2017 г., по които е повдигнато обвинение.

В България се увеличават случаите на детска сексуална експлоатация в мрежата, алармира Колев. „Само за две седмици имаме 8 случая. Положителни са данните от гледна точна че хващаме престъпниците, но не е положително че случаите се увеличават”, коментира Колев. Голям процент от хванатите биват осъдени.

Все повече са потенциалните жертви на педофилите, защото все повече българчета ползват интернет в сравнение с 2010 г., показва Национално представително изследване от 2016 г. 97% от децата у нас на възраст 9-17 г. са активни потребители на мрежата. Възрастта, в която те навлизат в дигиталната среда, устойчиво пада. През 2010 г. тя е 10 г., а през 2016 г. всяко четвърто дете е интернет потребител едва на 7 г., а някои влизат в сайтове още на 4 г.

Все повече малчугани ползват социални мрежи, а понякога правят това без знанието на родителите си. 87% от децата у нас имат профил в такава мрежа, през 2010 г. делът им бил едва 54 на сто. Броят на най-малките потребители от 9 до 11 г. се е удвоил от 2010 г. насам и три четвърти от тях имат профил в социална мрежа, въпреки че Фейсбук не допуска потребители под 13 г. Тук е родителската безотговорност. Родителите трябва да знаят, че и Фейсбук има специални защити за под 18-годишните. Те правят лоша услуга на малчуганите, позволявайки им да се представят за по-пораснали, обясняват от Центъра за безопасен интернет.

Освен това една трета от децата са под риск, защото оставят профилите си публични и всеки може да види информацията в тях. Все повече от тях споделят лична информация в акаунтите си като имената, училищата и хобитата им, както и снимки на лицата им. Те все още са по-предпазливи относно телефонните си номера и адреса си, но при 5% от тях тази информация е достъпна за всеки.

Една трета от децата са общували в интернет с някого, когото не са срещали на живо. До такава среща е стигало едно на пет деца. При тинейджърите по-големи от 15 г. срещата след запознанство в интернет се превръща в норма. Тези излизания, обаче, често са с връстници и със знанието на родителите им.

Изпращането на съобщения с текстове, снимки и клипове със сексуално съдържание засяга около 10% от децата и над 20% от по-големите тийнейджъри. За всяко второ от тях, което е получавало сексуално съобщение, това е било неприятно преживяване.

Все повече плашещо съдържание в сайтовете

Всеки трети ученик е обиждан от връстник

Тормозът онлайн и офлайн между децата в България е нараснал значително през последните шест години, сочи Национално представително изследване от 2016 г. Около 30% от децата са били обидени или засегнати от връстник през последната година, което е с 10% повече от 2010 г. Почти еднакъв брой момчета и момичета са били жертви на тормоз, но процентът на жертвите се увеличава значително с възрастта. Случаите на тормоз в интернет са 38% от общия тормоз над деца, което е огромен скок от 25% през 2010 г.

Освен това, изследването показва, че все повече деца са видяли в интернет нещо, което ги е разтревожило, уплашило или разстроило. Делът им е нараснал от 10% през 2010 г. на 15% през 2016 г. Youtube има защити, с които може да се помогне до децата да не достига съдържание със секс или насилие.

„Родителите трябва да имат абсолютен контрол на действията на децата си в интернет, постоянно да разговарят с тях, да знаят с кого общуват и какви профили къде имат, да контролират тези профили, децата да не подават информация за себе си в такива социални мрежи, къде учат, къде живеят, какви места посещават, защото това е информация, която ориентира сексуалните насилници”, смята комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП.

„Създаването на медийна компетентност у детето и критично мислене са най-сигурната превенция и защита за децата във виртуалния свят”, пък счита Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет. 48% от децата признават, че не различават истина от лъжа в нета. Според Апостолов влоговете и творчеството в интернет са добър метод за предпазване на детето от рискове.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Редица родни туроператори са започнали да местят резервационните системи и интегрираните с тях софтуери за управление на продажбите в чужбина. Това […]

 
Властта

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и […]

 
Здраве и красота

Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се оказва чаят от каркаде, предупреждават швейцарски специалисти, цитирани от сайта Лайф.

Екипът […]

 
Жълто

Актрисата Скарлет Йохансон въстана срещу политическата коректност по време на кастингите за участие във филми, съобщава „Върайъти“.

Кой може да ѝ устои: […]

 
 

към началото