твоята гледна точка
Топим се до под 6 милиона до 2040 г
Автор: Монитор, добавено на 14.11.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 година, ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Това е само единият от трите възможни сценария за развитието на нацията ни, който бе представен от директора на Института за изследване на човека и населението на БАН проф. д-р Антоанета Христова. В случай, че се сбъдне тази най-неблагоприятна прогноза, населението на страната ни би се стопило на практика с около 1,5 милиона, тъй като според последното преброяване от 2011 година то наброява 7 364 570 души.

За разлика от инерционния, при умерения вариант пък сме щели да наброяваме 6,520 милиона, а при най-оптимистичния, който според учените е доста нереалистичен-6,750 милиона души. Последният обаче предвиждал прилагане на всички възможни мерки за преодоляване на демографската криза. „Броят на населението ще намалява, но това не е новина. Въпросът е какво се прави срещу тези процеси. Най-лошият вариант е към 2040 година да сме малко под 6 милиона, но за изчезване на България не можем, а и не трябва да говорим“, съобщи още проф. д-р Христова, която заедно с колегите си от БАН направила прочуване на актуалната ситуация в страната по поръчка на МС.

Според експертите сравнително ниската раждаемост не е основен фактор за демографския проблем, за разлика от миграционния процес, при който хората напускат страната. В тази връзка учените, които откроиха на този фон ниското равнище на заетост на места, както и нежеланието за полагане на труд и необразоваността, предлагат насърчаване във връзка с работните места. За целта, по думите им, трябвало да се подобри комуникацията между държавата и общините, както и да се инвестират в тях например постъпленията от ДДС и корпоративния данък. В края на 20 век се установява, че има изтичане на работна ръка от България, а в днешни дни цели семейства емигрират в чужбина, обобщиха учените от БАН.

В същото време по отношение на раждаемостта участниците в проучването заявили, че биха желали държавата да осигури безплатни учебници, лекарства, храна в училище и извън класен спорт. На въпроса „Какви мерки ще ви накарат да имате още едно дете?“ хората масово отговорили, че ключови фактори за това са детските надбавки и приема в ясли и детски градини. Експертите от своя страна предлагат за отглеждането на децата до 7 години, които не са в забавачка, да се плаща на родителите, както и да се лицензира детегледачеството, да се преосмислят платеният и неплатеният отпуск.

Междувременно Mond Diplomatic излезе с анализ, според който безпрецедентна демографска катастрофа е ударила страните от Източна Европа след рухването на комунистическата система. В нея също се предупреждава, че населението на България може да намалее до 5,8 милиона души през следващите 11 години, ако не се вземат спешни мерки. В резултат на новото „преселване на народите“ човешките загуби в Източна Европа се оказаха по-големи, отколкото в резултат на двете световни войни, посочва изданието. И допълва, че през последните 30 години 14% от населението на Румъния е напуснало страната, 16,9% – Молдова, 18% – Украйна, 19,9% – Босна, 20,8% – България и Литва, и 25,3% – Латвия. Медията цитира и данни на ООН, според които десетте най-застрашени от демографската криза страни в Света са именно в Източна Европа. Ставало дума за България, Румъния, Полша, Унгария, Балтийските републики и бивша Югославия, както и Молдова и Украйна. Според прогнозите до 2050 година населението на тези страни щяло да се стопи с още 15-23%. Като основна причина за ситуацията в региона пък се посочва съчетанието на три фактора-ниска раждаемост, висока смъртност и масова емиграция. Основният удар по демографията обаче идва от изтичането на най-младата, активна и квалифицирана група от населението, потвърждава тезата на учените от БАН изданието.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Редица родни туроператори са започнали да местят резервационните системи и интегрираните с тях софтуери за управление на продажбите в чужбина. Това […]

 
Властта

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и […]

 
Здраве и красота

Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се оказва чаят от каркаде, предупреждават швейцарски специалисти, цитирани от сайта Лайф.

Екипът […]

 
Жълто

Актрисата Скарлет Йохансон въстана срещу политическата коректност по време на кастингите за участие във филми, съобщава „Върайъти“.

Кой може да ѝ устои: […]

 
 

към началото