твоята гледна точка
Устойчиви на антибиотик супербактерии ще убиват повече хора от рака
Автор Vnews, добавено на 14.11.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

За това предупреждава

СЗО в прогноза за 2050 г.,

ако не се спре тенденцията

за неразумно приложение

на медикаментите. 

Най-често се прекалява с “удобните” групи лекарства от трето поколение, които се вземат веднъж на ден.

Антибиотичната резистентност е причина за близо 700 хиляди фатално завършващи инфекции в света и

33 хиляди

смъртни случая

в Европейския

съюз за година

Грешната и прекомерна употреба на антибиотици ускорява процеса на тяхното обезсилване срещу причинителите на редица болести. При запазване на сегашната неблагоприятна тенденция докъм 2050 година устойчивостта на различни бактерии към антибиотици ще е по-честа причина за смърт, отколкото онкологичните заболявания.

Това предупреди д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България.

С течение на времето антибиотичната резистентност възниква естествено, обикновено чрез генетични промени. Въпреки това грешната и прекомерна употреба на антибиотични средства ускорява този процес.

Днес антибиотиците се използват повече от необходимото и в редица случаи в грешна доза – и при хора, и при животни, често без професионален надзор като самолечение.

Примери за грешното им използване е да се пие антибиотик при настинки и грип, за стимулиране на растежа при животни или използването им за предотвратяване на заболявания при здрави животни.

На старта на Световната седмица за отговорно използване на антибиотиците вчера д-р Сила призова

правителството

на България

да приеме

план срещу

антибиотичната

резистентност

и така да се присъедини към усилията на държавите с действаща стратегия за обществено здраве в тази област. Такъв ангажимент трябва да се обвърже и с финансиране, за да работи.

Експертна група разработи проект на национална програма и го внесе в министерството за съгласуване и приемане още през 2016 г., но той не се движи, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология.

Той разказа, че на посещението на европейски експерти в центъра преди месец те са поставили два въпроса: има ли експертен план за контрол над тенденцията за увеличаване на устойчивите на антибиотици патогени и дали държавата има национална програма.

Отговорът на първия въпрос е “да, имаме експертен план”, а за втория думата има държавата, каза проф. Кантарджиев.

Страната ни е по средата в последната класация за смъртността от инфекции, причинени от бактерии, които не отстъпват пред антибиотиците, обясни доц. Иван Иванов, шеф на Националната референтна лаборатория за контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към националния център.

Тревожно е, че вече се проявява устойчивост на патогените към

трето поколение

силни цефалоспорини,

които трябва

да са “резерв” за

тежки инфекции и заболявания, инфекции, за които са строго показани. Възможността да се вземат по веднъж на ден ги прави удобни за използване, но при често и грешно приложение или когато хората си ги предписват като самолечение, микробите спират да се влияят.

Единодушни сме с вашите експерти, лекари, фармацевти и пациенти, че е крайно необходим национален план срещу антибиотичната резистентност и за разумна употреба на антибиотиците в България.

Това е изключително важно за общественото здраве в страната. Ако във всички държави и всички сфери на приложение не се вземат мерки за ограничаване на антибиотичната резистентност, се очаква в близко бъдеще милиони хора да загубят живота си, подчерта д-р Скендер Сила.

Ако употребата на трето поколение антибиотици не се ограничи, инфекциите поради антибиотична резистентност

ще станат

колкото

инфекциите

от грип, ХИВ и

туберкулоза,

взети заедно,

предупреди шефът на лабораторията.

Част от стратегията за стопиране на започналото бързо компрометиране на антибиотици е да се разшири информацията за рисковете от свръхупотребата им. Ако светът продължи със същата лекота да пие антибиотици или да прибягва до лечението “на еди-кой си много му помогна, ще се лекувам и аз така”, от банални инфекции ще умират все повече хора.

При проверки в аптеките тази година са наложени 50-ина санкции за продажба на антибиотици без рецепта, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. През 2017 г. са направени над 300 проверки, при които са открити 42 нарушения и за тях са наложени наказателни постановления.

Това не означава, че се увеличават нарушенията – съотношението е сходно, но през 2018 г. е по-висок броят на контролните проверки, обясни директорът на агенцията по лекарствата.

Регионалният офис на СЗО за Европа, офисът за Европа и Централна Азия на Организацията по прехрана и земеделие на ООН и представителството на Световната организация по здравеопазване на животните за подрегиона на Централна Азия се обединяват в насърчаване на правителствата да прилагат подхода “Едно общо здраве” на хората, животните, и съхраняване на природата и околната среда възможно най-чиста.

Много микроорганизми засягат както животните така и човека посредством околната среда, която споделят, и

60% от всички

заболявания

при хората

са свързани

с животните, обясниха експертите.

Резистентността е проблем и във ветеринарната медицина, от 50 г. се използват антибиотици при животните, в един минал период – дори за профилактика, обясни проф. Христо Даскалов от Националния център по безопасност на хранителните продукти от животински произход. Едни и същи класове антимикробни средства се използват при хората и при животни, отглеждани за храна.

Ефективен начин за защита на човешкото здраве е да се намалят възможностите за развитие на резистентност у животните, изтъкна експертът.

Много държави предприемат драстични забрани за употребата на антибиотици като фактор за ускоряване на растежа и профилактика на здравето при селскостопанските животни. Втората линия е правилото да се приемат и спазват стандарти за употреба на антимикробни агенти само при изключителни обстоятелства.

Много важни са и списъците при какви случаи да се използват основните антибиотици, които са от най-голямо значение за здравето на човека и на животните, обясниха експертите.

Проф. Даскалов обърна внимание на пропускан от неспециалистите аспект.

“Проблемът за хората е не толкова, че в някакъв хранителен продукт може в определен случай да има незначителни остатъци от антибиотик, който е даван на животното. А че евентуално резистентни на антибиотици микроби попаднат в храната на човека и заселят храносмилателния му тракт. По този начин антибиотиците няма да действат и на човека в случай на инфекция.”Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Опит за помирение на социалистите във Варна направи зам.-шефът на партията Кирил Добрев. Той се срещна с членовете на Градския съвет на партията седмица след като миналия вторник Изпълнителното бюро се […]

 

Времето ще бъде слънчево, около и след обяд – горещо. Над планините ще се развива купеста облачност, но валежи са малко […]

 

Слънчев и сух август ни очаква тази година. Това каза за обзорното предаване „Метроном“ на „Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев, преподавател […]

 
 

към началото