твоята гледна точка
НАП ще контролира не само рискови стоки, но и рискови лица
Автор: 24 часа, добавено на 07.11.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Владислав Горанов предлага промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, които да намалят измамите с ДДС.

Въвежда се предварително деклариране на всички данни за превозите на стоки през територията на България

Освен рискови стоки НАП да контролира и рискови лица, за да се пресекат измамите с ДДС. Оценката на риска ще зависи не само от вида на стоките, а и от поведението на лицата, които ги произвеждат или превозват.

Това предлага финансовото министерство с поправки в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

Друга поправка предвижда въвеждане на предварително деклариране на всички данни за превозите на стоки през наша територия-както предназначените за държави от ЕС, така и за трети страни.

Всеки, който изнася стока, трябва да обяви пълните данни за получателя.

Декларирането ще става по електронен път. При него НАП ще даде уникален номер за всеки отделен превоз на стока. Така ще може да се проследи нейният път от доставчика до крайния получател.

Предложението е тези правила да се прилагат само по отношение на превозите на стоки с висок фискален риск, ако са извършвани с транспортни средства над 3,5 тона, движещи се по пътната мрежа на територията на страната.

Освободени от задължението да обявяват предварително какво и колко ще превозват са стоки с висок фискален риск с тегло до 300 кг и на стойност до 3000 лв. без данък върху ДДС.

От това правило обаче ще има изключение – ако получателите на такива малки пратки са търговци на дребно, изискването за предварително деклариране ще важи.

При неспазване на реда за предварително деклариране на данни за превоз на стока или при несъответствие между предварително декларирано и установените при проверката вид и/или количество на стоката се предвижда тя да бъде запорирана, а ако се докаже умисъл – конфискувана в полза на държавата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

За Варна е изключително важно да има достоен представител в Брюксел. Българските общини все още малко се възползват от директно еврофинансиране с проекти от Брюксел, но Варна има своите първи успешни […]

 

Във връзка с информацията на Министерството на здравеопазването за липса на радиофармацевтици за изследвания на пациенти с онкологични заболявания и съмнение […]

 

Всеки втори е готов да нарушава закона, особено ако има материална изгода. Това показва научно изследователски проект „Икономиката в сянка като […]

 
 

към началото