твоята гледна точка
Шоколад, вино, чай и кафе забавят стареенето
Автор Vnews, добавено на 06.11.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг в Германия установиха, че комбинацията от хидрохинони, съдържащи се в шоколада, чая, виното и кафето, и цинк предотвратява окислителния стрес и забавя стареенето, съобщи сайтът Физ.орг.

Било констатирано, че цинкът активира съдържащите се в полифенолите хидрохинонови групи. В резултат започва обезвреждането на супероксид, който представлява кислороден йон с несдвоени електрони и принадлежи към радикалите. Супероксидът предизвиква свързания с увреждане на протеини, липиди и ДНК оксидативен стрес в клетката.

В крайна сметка стареенето е неразделна част от генетичната програма
ThinkStock/Getty Images

Цинкът и полифенолите се свързват, образувайки металоорганично съединение. То може да функционира като ензима супероксид дисмутаза, допринасящ за дисмутация на супероксида в кислород и водороден пероксид.

В съответствие с една от теориите именно натрупващите се вследствие на въздействието на свободните радикали клетъчни увреждания водят до стареене на организма.  Но освен супероксида, важна роля в този процес играят също други радикали, включително пероксиди и пероксинитрити.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 
 

към началото