твоята гледна точка
Стрес, свръхтегло и анорексия влизат в учебника
Автор Vnews, добавено на 05.11.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Как да открием своя фирма, как да си платим данъците и как да направим държавен бюджет. Това са само част от уроците, които ще изучават учениците в 11 и 12 клас в профилираните часове по предприемачество.

Идеята на МОН е 17- и 18-годишните младежи да изучават разширено общо четири предмета, както и задължителен български език, литература, чужд език и математика. Отделно от това тийнейджърите в последните две години на гимназията ще се обучават в духа на британската образователна система, като учат в разширена форма онези предмети, с които ще кандидатстват в университета.

МОН предлага част от оценките по тях да бъдат признавани като кредити в съответните вузове, стига ректорите да се съгласят. Все още не е ясно дали има университет, съгласен да вкара оценките от профилираното обучение като част от бележките на 19-годишните кандидат-студенти, които ще изучамат много задълбочено специалността, за която ще кандидатстват.

По биология например децата за първи път ще учат за последните постижения в клетъчната биология, както и за хранителните заболявания – анорексия и булимия. За първи път в техните учебници ще влязат и зависимостите, както и стресът и начините да се избавим от него. За първи път в учебниците ще влезе и глава за наднорменото тегло, причините за него и начините да бъде преодоляно.

В часовете по предприемачество пък децата за първи път ще учат как могат да открият фирма, какви видове данъци и кредити има. Ще има и уроци как се прави личен, фирмен и държавен бюджет. Децата ще усвояват разликите между потребителски, фирмен и ипотечен кредит, за да могат да изтеглят заеми за разкриване на собствена фирма. Не е ясно обаче в кой университет ще бъдат приети децата, изкарали висока оценка по предприемачество./standartnews.comСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Само за ден заразата е потвърдена в 2/3 от изследваните проби – това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория инфлуенца е доказана и при 4-ма починали. Циркулират също парагрипни вируси и аденовируси – откриват […]

 

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 
 

към началото