твоята гледна точка
Студентите от ТУ-Варна отново на водещо място в компютърната математика у нас
Автор: Пресцентър ТУ - Варна, добавено на 02.11.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

С два златни и три сребърни медала се завърна от Пампорово екип студенти от първи, втори и трети курс на специалност „Софтуерни и интернет технологии” в ТУ – Варна. Отличната си подготовка по математика и програмиране те защитиха на седмата Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков (СompMath 2018). Тази година домакин на състезанието беше ПУ „Паисий Хилендарски”.

Златни медали заслужиха Соня Лазарова и Христо Фотакиев, а сребърни Жени Минчева, Евгени Христов и Иван Йорданов. Ръководител на отбора е доц. д-р Златка Матева. Нейни помощници в подготовката на състезателите тази годипа бяха магистрите от ТУ-Варна и участници като състезатели и организатори във всички досегашни издания на олимпиадата, инж. Красимир Димитров и инж. Максимилиан Маринов..

Обучаващата катедра „Софтуерни и интернет технологии подготвя софтуерни инженери и програмисти за предизвикателствата на технологичното настояще и бъдеще. Стремежът на преподавателите обаче е да развиват и креативността на студентите, да ги мотивираме да разчитат на своя интелект и мислене, освен на компютъра и технологиите.“ – споделя доц. Матева. Компютърната математика,съоръжена със специфичен алгоритъм, е именно дисциплина, която обединява силата на човешката мисъл и талант с потенциала на компютъра. Чрез нея студентите откриват успешни решения на приложни и научни математически задачи, включително свързани с производството.

За допълнителната подготовка за състезанието, за задачите с далеч по-висока сложност от учебните изисквания, разказва златната медалистка от студентската олимпиада, третокурсничката Соня Лазарова:  „В началото е само амбициятада се докажешсподеля тя. Подготовката ни започна два месеца преди участието в  Пампорово. Първият етап беше вътрешен университетски кръг с 20 контролни задачи за селекция на студентите с най-добри резултати, които влизат в отбора и започват специална подготовка. И така, след учебните лекции и упражнения в делничните дни и всяка събота, а понякога и в неделя, доц. Матева иколегите ни, доскорошни магистри и златни медалисти в две студентски олимпиади, Красимир и Максимилиан, събираха отбора. Въпреки, че те и дваматавече работят във фирми, абсолютно безкористно работиха с нас по 5-6 часа.Решавахме задачи, обясняваха ни необходимата теория, проигравахме различни сценарии – по колко начина може да бъде решена дадена задача и кой от тях е добре да изберем. Как трябва да въведем в компютъра условията на задачата така, че впоследствие – ако не зацикли, както се случва, сам да осъществи допълнителните изчисления. Решавахме и всякакви задавани теми от предишните 6 издания на олимпиадата. Даваха ни и домашни упражнения. За този подготвителен период решихме общо над 400 задачи, а на самото състезание всеки решаваше 30задачи за 4 часа с помощта на системата за компютърна математика. А подготовката ни не приключи в университета – решавахме задачи и през целия ден по време на дългото пътуване до Пампорово. Пристигнахме поуморени в хотелския комплекс, вечеряхме, иотново се занимавахме до късно с компютърна математика.

В олимпиадата участваха 13 университета от страната с общо 61 състезатели. Традиционно те са разделени в 2 групи:  група А е за студентите с основна специалност „Математика”, а в група Б са студенти от специалности впрофесионалните направления на техническите и природните науки. На тазиолимпиада не е обявено официално отборно класиране, но със спечелените медалии средния брой точки, отборът на ТУ–Варна заема първото място в групата.Традиционният конкурент в група Б на състезанието, ТУ София, отстъпва тазигодина значително назад в неофициалната класация.

След постижението от тази математическа есен, трите отборни първи места на ТУ – Варна в олимпиадата в предходни години и десетките индивидуални златни, сребърни и бронзови медали несъмнено вече има утвърдена и водеща школа по компютърна математика в Технически университет – Варна и, разбира се по програмиране.

Петима участници в олимпиадата – пет забележителни с таланта и трудолюбието си младежи, всеки със своята индивидуалност. Много характерно е личностното израстване на Соня Лазарова. Тя е не само блестящ математик, но и спортист. От 4-годишна възраст Соня е в тренировъчните зали по художествена гимнастика на варненския клуб „Грация” и впоследствие 16 години е негова титулярна състезателка с десетки спечелени златни, сребърни, бронзови медали на регионални, национални и международни състезания. От 2 години след лекции в университета младото момиче отново бърза за изяви в любимия спорт, но вече катотреньор и хореограф в същия клуб и като съдия при различни турнири. А най-младият от екипа първокурсникът Иван Йорданов, едва започнал обучението си като студент и само за 2 месеца подготовка, спечели първия си сребърен медал.

Постиженията на талантливия отбор математици и програмисти от Варна и трудолюбието на всички млади хора, които пълноценно се изявяват в лекционнитезали, на олимпиади, спортни състезания, различни научни форуми и в практическипроекти, несъмнено са залогът за едно по-добро бъдеще на България.​​​Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото