твоята гледна точка
Студентите от ТУ-Варна отново на водещо място в компютърната математика у нас
Автор: Пресцентър ТУ - Варна, добавено на 02.11.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

С два златни и три сребърни медала се завърна от Пампорово екип студенти от първи, втори и трети курс на специалност „Софтуерни и интернет технологии” в ТУ – Варна. Отличната си подготовка по математика и програмиране те защитиха на седмата Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков (СompMath 2018). Тази година домакин на състезанието беше ПУ „Паисий Хилендарски”.

Златни медали заслужиха Соня Лазарова и Христо Фотакиев, а сребърни Жени Минчева, Евгени Христов и Иван Йорданов. Ръководител на отбора е доц. д-р Златка Матева. Нейни помощници в подготовката на състезателите тази годипа бяха магистрите от ТУ-Варна и участници като състезатели и организатори във всички досегашни издания на олимпиадата, инж. Красимир Димитров и инж. Максимилиан Маринов..

Обучаващата катедра „Софтуерни и интернет технологии подготвя софтуерни инженери и програмисти за предизвикателствата на технологичното настояще и бъдеще. Стремежът на преподавателите обаче е да развиват и креативността на студентите, да ги мотивираме да разчитат на своя интелект и мислене, освен на компютъра и технологиите.“ – споделя доц. Матева. Компютърната математика,съоръжена със специфичен алгоритъм, е именно дисциплина, която обединява силата на човешката мисъл и талант с потенциала на компютъра. Чрез нея студентите откриват успешни решения на приложни и научни математически задачи, включително свързани с производството.

За допълнителната подготовка за състезанието, за задачите с далеч по-висока сложност от учебните изисквания, разказва златната медалистка от студентската олимпиада, третокурсничката Соня Лазарова:  „В началото е само амбициятада се докажешсподеля тя. Подготовката ни започна два месеца преди участието в  Пампорово. Първият етап беше вътрешен университетски кръг с 20 контролни задачи за селекция на студентите с най-добри резултати, които влизат в отбора и започват специална подготовка. И така, след учебните лекции и упражнения в делничните дни и всяка събота, а понякога и в неделя, доц. Матева иколегите ни, доскорошни магистри и златни медалисти в две студентски олимпиади, Красимир и Максимилиан, събираха отбора. Въпреки, че те и дваматавече работят във фирми, абсолютно безкористно работиха с нас по 5-6 часа.Решавахме задачи, обясняваха ни необходимата теория, проигравахме различни сценарии – по колко начина може да бъде решена дадена задача и кой от тях е добре да изберем. Как трябва да въведем в компютъра условията на задачата така, че впоследствие – ако не зацикли, както се случва, сам да осъществи допълнителните изчисления. Решавахме и всякакви задавани теми от предишните 6 издания на олимпиадата. Даваха ни и домашни упражнения. За този подготвителен период решихме общо над 400 задачи, а на самото състезание всеки решаваше 30задачи за 4 часа с помощта на системата за компютърна математика. А подготовката ни не приключи в университета – решавахме задачи и през целия ден по време на дългото пътуване до Пампорово. Пристигнахме поуморени в хотелския комплекс, вечеряхме, иотново се занимавахме до късно с компютърна математика.

В олимпиадата участваха 13 университета от страната с общо 61 състезатели. Традиционно те са разделени в 2 групи:  група А е за студентите с основна специалност „Математика”, а в група Б са студенти от специалности впрофесионалните направления на техническите и природните науки. На тазиолимпиада не е обявено официално отборно класиране, но със спечелените медалии средния брой точки, отборът на ТУ–Варна заема първото място в групата.Традиционният конкурент в група Б на състезанието, ТУ София, отстъпва тазигодина значително назад в неофициалната класация.

След постижението от тази математическа есен, трите отборни първи места на ТУ – Варна в олимпиадата в предходни години и десетките индивидуални златни, сребърни и бронзови медали несъмнено вече има утвърдена и водеща школа по компютърна математика в Технически университет – Варна и, разбира се по програмиране.

Петима участници в олимпиадата – пет забележителни с таланта и трудолюбието си младежи, всеки със своята индивидуалност. Много характерно е личностното израстване на Соня Лазарова. Тя е не само блестящ математик, но и спортист. От 4-годишна възраст Соня е в тренировъчните зали по художествена гимнастика на варненския клуб „Грация” и впоследствие 16 години е негова титулярна състезателка с десетки спечелени златни, сребърни, бронзови медали на регионални, национални и международни състезания. От 2 години след лекции в университета младото момиче отново бърза за изяви в любимия спорт, но вече катотреньор и хореограф в същия клуб и като съдия при различни турнири. А най-младият от екипа първокурсникът Иван Йорданов, едва започнал обучението си като студент и само за 2 месеца подготовка, спечели първия си сребърен медал.

Постиженията на талантливия отбор математици и програмисти от Варна и трудолюбието на всички млади хора, които пълноценно се изявяват в лекционнитезали, на олимпиади, спортни състезания, различни научни форуми и в практическипроекти, несъмнено са залогът за едно по-добро бъдеще на България.​​​Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 
 

към началото