твоята гледна точка
БНБ провокира банките за по-ниски тарифи
Автор Vnews, добавено на 01.11.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

От 1 ноември много от банките ще обновят тарифите за таксите, които събират, и те ще намалеят, прогнозираха банкери.

Причината е битката за клиенти, която се очаква, след като БНБ, чийто шеф е Димитър Радев, обяви в сряда сравнителна таблица със сумите, които събира всяка банка за 18 основни услуги.

Централната банка препоръчва на финансовите институции да предлагат за тях такса, чийто размер отговаря на две условия едновременно – да бъде под средния размер, получен за всички банки, и да бъде под най-ниската сума по други услуги на същата банка.

Правилото е записано в Закона за платежните услуги и платежните системи и в наредба за таксите на БНБ.

Идеята е, че всеки клиент, след като сравнява лесно таксите, обявявани от БНБ, ще избере тази, която предлага най-ниски цени за ползваните от него услуги.

Сравнението показва и тавани, към които да се придържат банките. Например за откриване на разплащателна сметка сумата е 1,79 лв. От обявените данни обаче става ясно, че в момента тя е около 2 лв.

Сравнителната таблица показва огромни различия в цените. Тегленето на пари в брой от банкомат например се оказва безплатно при две банки, а при всички останали се движи около 80 ст. и процент от сумата над даден праг.

Преводът от една сметка към друга, заявен в офис, тръгва от 1,80 лв. и стига до цели 50 лв., а ако е бил нареден онлайн – от 50 ст. до 1,20 лв. Някои банки са обявили, че нямат годишни такси за определени услуги, но се оказва, че имат месечни.

Големи са различията и при овърдрафта по сметки. Обичайно се предлагат потребителски кредити до 4 заплати, но движението на лихвите е от 7,07 до 15,20%.

В сравнителната таблица на БНБ освен таксите на всички банки са и тарифите на картови оператори като “Айкарт”, “Изипей”, “Пейнетикс” и “Транскарт”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

За Варна е изключително важно да има достоен представител в Брюксел. Българските общини все още малко се възползват от директно еврофинансиране с проекти от Брюксел, но Варна има своите първи успешни […]

 

Във връзка с информацията на Министерството на здравеопазването за липса на радиофармацевтици за изследвания на пациенти с онкологични заболявания и съмнение […]

 

Всеки втори е готов да нарушава закона, особено ако има материална изгода. Това показва научно изследователски проект „Икономиката в сянка като […]

 
 

към началото