твоята гледна точка
Профилактични прегледи за рак на маточната шийка и на кожата ще реализира СБАЛОЗ – Варна през ноември
Автор Vnews, добавено на 25.10.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Безплатни профилактични прегледи в две направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта, обявява в дните между 1 и 30 ноември ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“.

Целта на профилактичните програми, каквито СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно всяка година, са новооткритите случаи да са във все по-ранна фаза, което дава по-голям шанс за преживяемост на пациентите.

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме ракът на маточната шийка. За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави.           Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и  жената трябва да се прегледа.

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към задължителните сигнали, че жената трябва да посети гинеколог можем да добавим подуването и болките в корема, обясняват АГ-специалистите на болницата.

През ноември профилактични прегледи в АГ-кабинета ще прави д-р Светослав Узунов  всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 10 до 12 часа.

Изключително сериозна тенденция на ежегодно нарастване в световен мащаб има и при рака на кожата. На него се падат около 50% от случаите.

Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Всяка година около 200 000 души по света разбират, че имат това заболяване, а 46 000 умират от него. За разлика от другите видове рак, смъртните случаи от меланом се увеличават и се очаква да стигнат до 80 000 към 2030 година.

Болестта засяга хората в млада възраст. Повечето случаи са регистрирани при пациенти между 25 и 65 години. В България годишно се диагностицират около 470 души, а около 180 умират от меланом.

95% от ракът на кожата не е меланом, но също е опасен.

Ракът на кожата може да изглежда по различен начин и затова препоръката на специалистите е, когато хората имат някакво образувание да търсят специализирана помощ, защото има начални форми на рак или по-редки форми, които остават незабележими дори и за хора с медицинско образование.

Специалистите съветват да се правят редовно профилактични прегледи на бемките, за да се хванат в начална фаза формите на злокачествено онкологично заболяване.

От 1 до 30 ноември в СБАЛОЗ – Варна профилактичните прегледи за рак на кожата ще се извършват от 10 до 12 часа в понеделник, вторник, четвъртък и петък в Кожен кабинет от д-р Бисерка Въжарова.

 

Записването на пациенти за безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка и рак на кожата през ноември ще се извършва на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 
 

към началото