твоята гледна точка
Профилактични прегледи за рак на маточната шийка и на кожата ще реализира СБАЛОЗ – Варна през ноември
Автор Vnews, добавено на 25.10.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Безплатни профилактични прегледи в две направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта, обявява в дните между 1 и 30 ноември ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“.

Целта на профилактичните програми, каквито СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно всяка година, са новооткритите случаи да са във все по-ранна фаза, което дава по-голям шанс за преживяемост на пациентите.

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме ракът на маточната шийка. За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави.           Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и  жената трябва да се прегледа.

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към задължителните сигнали, че жената трябва да посети гинеколог можем да добавим подуването и болките в корема, обясняват АГ-специалистите на болницата.

През ноември профилактични прегледи в АГ-кабинета ще прави д-р Светослав Узунов  всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 10 до 12 часа.

Изключително сериозна тенденция на ежегодно нарастване в световен мащаб има и при рака на кожата. На него се падат около 50% от случаите.

Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Всяка година около 200 000 души по света разбират, че имат това заболяване, а 46 000 умират от него. За разлика от другите видове рак, смъртните случаи от меланом се увеличават и се очаква да стигнат до 80 000 към 2030 година.

Болестта засяга хората в млада възраст. Повечето случаи са регистрирани при пациенти между 25 и 65 години. В България годишно се диагностицират около 470 души, а около 180 умират от меланом.

95% от ракът на кожата не е меланом, но също е опасен.

Ракът на кожата може да изглежда по различен начин и затова препоръката на специалистите е, когато хората имат някакво образувание да търсят специализирана помощ, защото има начални форми на рак или по-редки форми, които остават незабележими дори и за хора с медицинско образование.

Специалистите съветват да се правят редовно профилактични прегледи на бемките, за да се хванат в начална фаза формите на злокачествено онкологично заболяване.

От 1 до 30 ноември в СБАЛОЗ – Варна профилактичните прегледи за рак на кожата ще се извършват от 10 до 12 часа в понеделник, вторник, четвъртък и петък в Кожен кабинет от д-р Бисерка Въжарова.

 

Записването на пациенти за безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка и рак на кожата през ноември ще се извършва на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 
Още от Здраве и красота
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото